Wijnen en Wetten

Met 1,6 miljoen hectare bezit Spanje het grootste wijnbouwoppervlakte van West-Europa. Dit is 16% van het wereldtotaal en bijna de helft van dat van de Europese Unie. Qua productiehoeveelheid komt Spanje in Europa echter pas op de derde plaats. Dit komt niet alleen door vaak traditionele, veelal handmatige productiemethodes: ook in Spanje zijn de laatste jaren grote vorderingen gemaakt bij de modernisering van zowel productie- als vinificatiemethodes.

De beperkte opbrengst per hectare wordt in sterke mate bepaald door de wetgeving. De 'Consejos Reguladores de las Denominaciones de Origen' zijn de controlerende instanties van de officiŽle herkomstgebieden (DO's), die de druiven volgen 'van de wijnstok tot in het glas van de consument'.

Consejo Regulador
Er zijn in Spanje momenteel ongeveer 40 'Denominaciones de Origen', ofwel wijnbouwgebieden met een officiŽle, beschermde herkomstbenaming. Tot de bekendste behoren Rioja, Navarra en Sherry.
Iedere D.O. heeft een Consejo Regulador, ofwel een 'Raad van Toezicht' of  'Regelende Raad'. Het overkoepelende orgaan van alle Consejos Reguladores is het INDO (Instituto Nacional de Denominaciones de Origen). Dit instituut is op haar beurt onderdeel van de 'Direccion General de Politica Alimentaria'. Dit laatste valt rechtstreeks onder het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding.

Het Consejo Regulador schrijft de wijnwetgeving voor en ziet toe op de naleving ervan door wijnboeren en bodegas. Deze wijnwetgeving behelst onder meer:

-  productiezone
-  toegestane druivenrassen
-  wijze van aanplant (enten, snoeien, enz.)
-  opbrengst per hectare
-  soorten wijn per gebied (rood, wit, mousserend, enz.)
-  minimum/maximum alcoholgehalte
-  het rijpen van de wijn

De controle op al deze regels geschiedt door middel van een soort 'wijnboekhoud-kaarten'. Daarop staat onder andere precies hoeveel er van welke druiven is geoogst en de bodega is binnengekomen, hoeveel er is verkocht, en hoeveel van iedere soort voor welk type wijn voorbestemd is.
Tegenwoordig zijn bijna alle Consejos Reguladores geautomatiseerd en met de computer is dit allemaal perfect geregeld.
Als een bodega op een gegeven moment haar wijnen wil verkopen als een D.O. wijn, dan moet er een achteretiket op de fles aangebracht worden, of een banderol over de kurk. Deze etiketten en banderollen worden door het betreffende Consejo Regulador uitgegeven, aan de hand van de eerder genoemde wijnboekhoud-kaarten. De etiketten/banderollen zijn genummerd, zodat van iedere fles later is na te gaan van welke partij wijn deze fles afkomstig is.

Crianza, Reserva en Gran Reserva
Op de achteretiketten/banderollen staat ook wat voor type wijn het is, namelijk:

Carantia de Denominacion de Origen voor jonge wijn, wit, rood of rosado
Crianza wijn die ten minste twee kalenderjaren op houten fust en fles gerijpt heeft
Reserva voor rode wijn: wijn die ten minste 36 maanden op houten fust en fles gerijpt heeft, waarvan ten minste 12 maanden in eikenhouten vaten.
voor witte wijn en rosado wijnen: 24 maanden op fust en fles, waarvan ten minste 6 maanden op eikenhouten vaten
Gran Reserva voor rode wijnen die ten minste 24 maanden op eikenhouten vaten hebben gerijpt en 36 maanden op fles.
voor witte en rosado wijnen: 48 maanden waarvan ten minste 6 maanden op houten fust

Dit zijn de algemene regels voor Spaanse wijnen. Ieder Consejo Regulador is vrij om deze voorschriften voor zijn Denominacion de Origen aan te passen, maar minimaal zijn de bovenstaande regels.

Het Consejo Regulador heeft een aantal 'Veedores' in dienst. Dit zijn controleurs die op ieder tijdstip de bodegas, wijngaarden e.d. kunnen bezoeken voor een inspectie. Ook is het Consejo Regulador het orgaan dat de officiŽle oogstkwalificatie verleent door middel van keuren en proeven van monsters van alle wijnen. Verder houdt het Consejo Regulador zich onder meer bezig met het vervaardigen van productie, verkoop en exportstatistieken.

Nieuwe Rioja etiketten
Met ingang van de oogst van 1991 mag Rioja zich als enige wijngebied in Spanje D.O.C. noemen. De 'C' staat voor 'Calificada'. De verandering doet recht aan het hoge kwaliteitsniveau van de Rioja wijnen. Het Consejo Regulador van de D.O.C. Rioja heeft enige tijd geleden nieuwe achteretiketten en banderollen uitgegeven. De flessen Rioja wijn met de nieuwe en oude etiketten zullen enige tijd naast elkaar op de markt te verkrijgen zijn, totdat de oude etiketten verkocht zijn. Het Consejo Regulador is de motor achter deze imagovernieuwing. Nu Rioja als enige D.O. het predicaat 'Calificada' draagt, acht men het noodzakelijk om zich ook op het gebied van de achteretiketten te onderscheiden. De moderne rug etiketten en banderollen zijn van toepassing op:

-  jonge wijnen (grijze achtergrond) vanaf oogst 1991
-  Crianza wijnen (rode achtergrond) vanaf oogst 1989
-  Reserva (Rioja-rode achtergrond) vanaf oogst 1988
-  Gran Reserva (bruine achtergrond) vanaf oogst 1986

Behalve het oogstjaar, kwaliteitsaanduiding en garantiezegel van het Consejo Regulador staan de naam RIOJA en een gestileerde zwarte wijnstok op het etiket afgebeeld. 

Bron: Gilde Wijnhuis Voorjaar 1994


Wijngebieden Spanje  >>