Côtes de Sambre et Meuse

De wijngaarden van dit wijngebied liggen onder, ten zuiden van, de stad Luik in het stroomgebied van de rivieren Maas en Sambre.


Château Bon Baron - Rue E Famagne 109 - 5170 Lustin - Wallonië


Klik hier voor website Château Bon Baron


Bon Baron levert beste rode wijn van België - 22 september 2011
De rode wijn Cabernet Dorsa 2010 van Château Bon Baron uit Lustin (Namen) is verkozen tot beste Belgische rode wijn van het jaar 2012. Volgens de Vereniging Vlaamse Sommeliers, de organisator van de wedstrijd, is het de eerste keer dat een Waalse wijnbouwer een hoofdprijs krijgt bij de verkiezing van de beste Belgische wijnen. Bij de witte wijnen en de schuimwijnen was het altijd Vlaanderen boven.
Bon Baron leverde in de categorie rode wijn behalve de winnaar ook de derde plaats, met zijn Acolon 2010. De tweede plaats was voor de Uylenbergher regent nieuw barrique 2010 uit het Hageland.
Lees meer over Château Bon Baron op Wijnkronieken.

Bron: Webblog.nl


Appellations in Wallonië
Nadat de Vlaamse gemeenschap drie gecontroleerde oorsprong benamingen (GOB's) in de wacht sleepte, heeft het zuiden van het land voortaan ook haar AOC: "Côtes de Sambre et Meuse" werd op 27 mei 2004 in het leven geroepen door een besluit van de Waalse regering. De appellation strekt zich uit over een honderdtal gemeenten en een dertigtal hectare wijngaard. Er worden 24 druivenrassen toegelaten (waaronder chardonnay, pinot blanc, müller-thurgau, riesling). Het alcoholgehalte van de wijn moet minstens 9° bedragen en de opbrengst zal rond de 65 hl/ha liggen.


Bron: Vino magazine - april 2005


Wijngebieden België  >>