Klik op fotominiatuurtje
voor vergroting met tekst |
01 - Wijngebied Château-Chalon in de Jura 02 - AOC Arbois van de Savagin-druif 03 - AOC Crémant du Jura van de Chardonnau-druif 05 - Vin de Paille (Strowijn) 06 - Clavelins de vin jaune
De Jura is een bergachtig gebied met veel bossen, met een aantal wijngaarden (al in de 3de eeuw), die in het noorden, tussen de Côte-d'Or en Zwitserland, op de kalkbergen van de Jura verspreid zijn aangelegd. Het klimaat is er vrij koel, maar geschikt voor wijnbouw. Alle wijngaarden liggen aan de zuidkant van de heuvels. De winters zijn ondanks de hoge ligging in de bergen redelijk mild. De Jura heeft warme zomers, en meestal een mooie, lange herfst, wat gunstig is voor de rijping van de druiven. De oogst van de druiven vindt meestal eind september plaats. De wijnboeren verbouwen er druivenrassen die elders in Frankrijk niet zijn aangeplant. Hier worden ook de vermaarde cru's van Franche-Comté, waaronder 2 heel bijzondere witte wijnen: de Vin jaune (gele wijn) en de Vin de paille (strowijn) geproduceerd. De 5 appellations van de Jura zijn: Arbois, Arbois-Pupillin, Côtes du Jura, l'Étoile en Château-Chalon.
In de 13e eeuw genoten de wijnen van Arbois grote roem. In 1906 werd de eerste Franse Coöperatieve Wijnbouwers Bond opgericht. Ook nu nog is deze samenwerkingsvorm zichtbaar, om de kwaliteit te blijven garanderen.
De belangrijkste blauwe druiven in de Jura zijn: Poulsard, deze geeft lichte rode wijnen, Trousseau, deze geeft veel meer kleur en tannine dan de Poulsard en Pinot noir. De witte druivenrassen zijn: Savagnin, Chardonnay.
In de Jura worden zowel rode, witte en rosé wijnen gemaakt. Deze hebben een goede kwaliteit, vooral uit Arbois. Typerend voor de Jura is de ‘vin gris’: een heel lichte rosé.
De betere soorten komen uit de Arbois en l’Etoile. De Jura heeft 5 appellations: 2 algemene en 3 districts-appellations. Côtes du Jura is de algemene appellation met zo'n 750 hectare. Binnen deze appellation vallen rode, witte, rosé en mousserende wijnen. Deze mousserende wijnen hebben de appellation Crémant du Jura en Côtes du Jura mousseux. De mousserende wijn (wit en rosé) worden volgens de méthode traditionnelle gemaakt.
Van noord naar zuid zijn de 3 districts-appellations: Arbois - Château-Chalon - L’Etoile
In het dorpje Château-Chalon maakt men enkel Vin Jaune. De Vin Jaune is de trots van de Arbois en het dorp Château-Chalon. Het zijn interessante en dure wijnen. Men maakt deze wijn van de Savagnin. Deze druif is verwant aan de Gewürztraminer uit de Elzas. De oogst van de Savagnin druiven vindt pas eind november plaats. Omdat de druiven veel suiker bevatten, krijgen de wijnen een alcoholgehalte van 11 à 12 procent. Het bijzondere aan de wijn is de flor-vorming (in de Jura fleur genoemd). Flor is een grijsachtige laag die zich na de vinificatie vormt in het vat waar de wijn rijpt. Deze laag is afkomstig van een goedaardige schimmel, die maar op enkele plekken op aarde kan leven. Hierdoor krijgt de wijn zijn karakteristieke smaak en wordt beschermt tegen oxidatie. Uiteindelijk moet de wijn minstens 6 jaar rijpen. Het resultaat is een wijn met een aparte geur en smaak die op die van sherry lijkt. In kleine flesjes (37,5 cl) verbergt zich een concentraat van de beste trossen van de wijngaard van de Jura. Verschillende maanden in de buitenlucht gedroogd (vroeger op stromat, waar zijn naam vandaan komt), ze worden uitgeperst voor het rustige rijpen in eiken vaten. Volgens de wijnbereiding, onthult de Vin de paille zich met intensief verguld geel, of met de zachtheid van lichte karamel. Hij is soms zelfs mahonie, of amber. Oudere mensen schreven aan deze likeurachtige wijn medicinale krachten toe; maar het is voor de uitbarsting van de aroma's van zijn gekonfijte vruchten en zijn diepe zachtheid dat de Vin de paille tegenwoordig geliefd is. Je zult erin de marmelade van sinaasappel, van pruim, van kweepeer ontdekken. Exotische vruchten als ananas en gekonfijte dadels. Vin Jaune wordt gebotteld in een Clavelin. Dit is een speciale brede fles van 62 centiliter, die al sinds 1506 bestaat. Vin Jaune uit een goed jaar kan zelfs 100 jaar oud worden. Net als in de Savoie verbouwen de wijnboeren in de Jura druivensoorten die elders niet veel voorkomen. De karakteristieke druiven voor witte wijn zijn de Jacquère, die een droge witte wijn geeft en jong wordt gedronken. De Altesse, ook Roussette genoemd, die een droge witte wijn geeft en enkele jaren kunnen rijpen. De rode wijn gemaakt van de Mondeuse, levert stevige wijnen, waarvan de besten na enige jaren flesrijping nog verbeteren. Mondeuse is de belangrijkste druif van de Savoie. Naast deze typische Savoie soorten, verbouwt de wijnboer meer bekende druivensoorten zoals de Pinot Noir, de Gamay en de uit Zwitserland afkomstige Chasselas, dit is eigenlijk een tafeldruif, maar geeft ook prettige en gemakkelijke wijnen.
01 - Wijngebied Château-Chalon in de Jura
De Jura is een bergachtig gebied met veel bossen, met een aantal wijngaarden (al in de 3de eeuw), die in het noorden, tussen de Côte-d'Or en Zwitserland, op de kalkbergen van de Jura verspreid zijn aangelegd. Het klimaat is er vrij koel, maar geschikt voor wijnbouw. Alle wijngaarden liggen aan de zuidkant van de heuvels. De winters zijn ondanks de hoge ligging in de bergen redelijk mild. De Jura heeft warme zomers, en meestal een mooie, lange herfst, wat gunstig is voor de rijping van de druiven. De oogst van de druiven vindt meestal eind september plaats. De wijnboeren verbouwen er druivenrassen die elders in Frankrijk niet zijn aangeplant. Hier worden ook de vermaarde cru's van Franche-Comté, waaronder 2 heel bijzondere witte wijnen: de Vin jaune (gele wijn) en de Vin de paille (strowijn) geproduceerd.
|