Klik op fotominiatuurtje
voor vergroting met tekst |
01 - Wijngaarden in de Savoie 03 - AOC een van de Crus in de Savoie 04 - AOC Vin du Bugey van de Gamay-druif 05 - AOC Vin du Bugey van de Gamay-druif
De Savoie is een bergachtige streek, die tegen de Alpen aan ligt, waarvan de bodem hoofdzakelijk bestaat uit een mengsel van kalk, mergelaarde en gruiswal dat afkomstig is van oude Alpengletchers. De wijngaarden liggen op de zuidelijke hellingen van de bergen, voornamelijk langs de oevers van de rivier de Rhône, die vanuit het meer van Genève naar het zuidwesten kronkelt. De Savoie behoort historisch bezien tot de oudste streken van Frankrijk. In 121 v. C. werd het door de Romeinen veroverd. Door de ligging van de Savoie is de verscheidenheid aan klimaattypen groot, maar op enkele hellingen en heuvels heerst een gunstig microklimaat: de zomers zijn er zonnig, en zelfs warm. De wijngaarden liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. De noordelijkste wijngaarden liggen bij het meer van Genève, de zuidelijkste een stuk ten zuiden van Chambéry. De kwaliteit van de meeste rode wijnen is lang niet zo goed als die van de witte. Net als in de Jura verbouwen de wijnboeren in de Savoie druivensoorten die elders niet veel voorkomen. De karakteristieke druiven voor witte wijn zijn de Jacquère, die een droge witte wijn geeft en jong wordt gedronken. De Altesse, ook Roussette genoemd, die een droge witte wijn geeft en enkele jaren kunnen rijpen. De rode wijn gemaakt van de Mondeuse, levert stevige wijnen, waarvan de besten na enige jaren flesrijping nog verbeteren. Mondeuse is de belangrijkste druif van de Savoie. Naast deze typische Savoie soorten, verbouwt de wijnboer meer bekende druivensoorten zoals de Pinot Noir, de Gamay en de uit Zwitserland afkomstige Chasselas, dit is eigenlijk een tafeldruif, maar geeft ook prettige en gemakkelijke wijnen. Voor de gehele Savoie geldt de algemene appellation Vin de Savoie. Binnen deze appellation zijn 16 districten en men noemt ze de Crus van Vin de Savoie. De wijnboeren van deze Crus mogen de naam van hun district aan de Vin de Savoie toevoegen. Naast deze Crus van de Savoie kent men de appellation Roussette de Savoie voor de wijnen die voornamelijk gemaakt zijn van de Rousettedruif. Het wijngebied Vin du Bugey heeft 5 Crus en de meest interessante is de Cerdon du Bugey. Hier wordt een licht mousserende rosé gemaakt, meestal van de Gamay. Men brengt deze wijn op fles voordat hij helemaal is uitgegist, waardoor een natuurlijke lichte pareling in de fles ontstaat.
Roussette du Bugey: is een aparte AOC voor Vin du Bugey die van de Rousette is gemaakt.
Naast de typische Savoie druiven worden ook de druiven Aligoté, Pinot Noir en Chardonnay (Bourgogne) en de Gamay (Beaujolais) aangeplant. Rond het meer van Genève zijn alle wijnen wit en van de Chasselas gemaakt. Ze rijpen meestal sur lie, net als in de Muscadet. Hier produceert men de volgende wijnen:
Crus: Marignan, Ripaille en Marin.
Crépy: een eigen appellation. Hier wordt een bijzondere, licht tintelende witte wijn, aangenaam droog van smaak gemaakt.
Seyssel: een eigen appellation. In dit kleine wijngebiedje wordt van Rousette een stille wijn gemaakt, maar vooral mousserende witte wijn van Rousette, Chasselas en van de plaatselijke Molette.
01 - Wijngaarden in de Savoie
De Savoie is een bergachtige streek, die tegen de Alpen aan ligt, waarvan de bodem hoofdzakelijk bestaat uit een mengsel van kalk, mergelaarde en gruiswal dat afkomstig is van oude Alpengletchers. De wijngaarden liggen op de zuidelijke hellingen van de bergen, voornamelijk langs de oevers van de rivier de Rhône, die vanuit het meer van Genève naar het zuidwesten kronkelt. De Savoie behoort historisch bezien tot de oudste streken van Frankrijk. In 121 v. C. werd het door de Romeinen veroverd. Door de ligging van de Savoie is de verscheidenheid aan klimaattypen groot, maar op enkele hellingen en heuvels heerst een gunstig microklimaat: de zomers zijn er zonnig, en zelfs warm. De wijngaarden liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. De noordelijkste wijngaarden liggen bij het meer van Genève, de zuidelijkste een stuk ten zuiden van Chambéry. De kwaliteit van de meeste rode wijnen is lang niet zo goed als die van de witte.
|