Wijngebied Limoux

In de AOC Limoux (zo'n 1800 ha) wordt naast stille rode en witte wijn ook mousserende wijnen gemaakt, zoals de klassieke Blanquette de Limoux en Crémant de Limoux. Deze worden vooral van de Mauzac-druif gemaakt.
Met ingang van de oogst 2003 is de appellation Limoux ook van toepassing op rode wijnen. Tot nu toe was dat alleen het geval voor witte wijnen, die al sinds 1993 een eigen AOC hebben. Limoux is behalve om stille wijnen vooral bekend om zijn mousserende, te weten Blanquette, Crémant en Blanquette Méthode Ancestrale. Rode Limoux zal voor minstens 50% moeten bestaan uit merlot. Cot, syrah, grenache en carignan moeten samen minimaal 30% van de assemblage uitmaken, met de aantekening dat er voor de carignan een maximum is vastgesteld van 10% en dat deze druif na 2010 niet meer is toegestaan. Cabenet franc en cabernet sauvignon zijn toegestaan maar niet verplicht. Ze mogen tot maximaal 20% deel uitmaken van de assemblage. Om recht te hebben op de appellation moet de wijn zijn samengesteld uit minstens drie van de ingeschreven druivenrassen met inachtneming van de geldende minima. Op dit moment zouden 8000 hectoliter vin de pays onder de nieuwe benaming vallen, maar het is de bedoeling dat dit volume al in 2005 gestegen zal zijn tot 15.000 hectoliter. Een andere primeur in Limoux, eveneens met ingang van de oogst 2003, is de toelating van
pinot noir voor de productie van Crémant de Limoux als cépage accessoire. Evenals de mauzac mag hij maximaal 10% van de assemblage vormen waarin chardonnay en chenin de hoofdmoot vormen.


Foto's: ons bezoekje aan dit wijngebied - 12 september 2011


Maison Guinot
 3 Av. Chemin de Ronde BP74
11300 Limoux Cedex - Languedoc

Webpagina: wijnetiketten
 Etiket: Muscat de Rivesaltes

Fotostrip: ons bezoekje 12 september 2011
Fotostrip: meegenomen folder 12 september 2011

les Caves du Sieur d'Arques
Avenue de Carcassonne BP30
11300
Limoux - Languedoc

Webpagina: wijnetiketten


Fotostrip: bezoekje stad Limoux - 12 september 2011


Blanquette de Limoux
Grande Réserve - Brut
Appellation d'Origine Protégée
Méthode tradionelle
Elaboré par Gra
11300 Limoux - Languedoc - France

Druif: mauzac

Gekocht: 23 december 2017 - 2008 Wijn & Dranken Amsterdam


Wijnproef: 20 januari 2018
Smaak: bruisende mousse, zacht, fruitig, heerlijk!
Hapje: tijgergarnalen met sinaasappel en chorizo

Schenktemperatuur 7-8°C

Klik hier voor tekst op rugetiket


Jean-Louis Denois
Tradition Brut Reserve
Vin mousseux de Qualite - Méthode tradionelle
Pinot Noir - Chardonnay
Elaboré à F-2170 port Earl JL Distribution
11300 Roquetaillade - Languedoc


Wijnproef: 30 april 2012 - Pieterburen
Smaak: lichte mousse, droog, fris zuurtje, vriendelijk
Hapje: Ardenner en Groninger worst

Schenktemperatuur 8-10°C

Klik hier voor tekst op rugetiket


Antech Doux
Blanquette Méthode Ancestrale
Appellation Blanquette Méthode Ancestrale Contrôlee

Doulce et Fruitée - Cuveé Ancestrale

Elaboree par Georges et Roger
Antech - 11300 Limoux

Druif: mauzac

Gekocht: 10 augustus 2013 - Sligro Amsterdam


Gedronken: 1 januari 2014
Smaak: fris, fruitig (abrikoos/perzik), zoetje, lekker! 

Schenktemperatuur: 5-6°C

Klik hier voor tekst op rugetiket


Blanquette de Limoux
Cuveé Elégance
AOC Blanquette de Limoux
Élaboré par Georges et Roger
Antech - 11300 Limoux

Druif: mauzac, chardonnay, chenin

Zacht frisse smaak met sappig fruit van druiven, perzik en citrus

Schenktemperatuur: 7-8°C

Klik hier voor tekst op rugetiket


Klik hier voor tekst op rugetiket

Aimery Brut
AOC Blanquette de Limoux
Société des Producteurs de
Blanquette de Limoux
11300 Limoux - France

Druif: mauzac, chardonnay, chenin

Schenktemperatuur: 6-7°C


Wijngebieden Languedoc  >>