Wijngebied Coteaux d'Ancenis

De wijnbouw in het gebied rond Ancenis kende vooral een opgang vanaf de 11e eeuw. Vanaf de 17e eeuw ontwikkelen de wijnbouwers de productie van zoete witte wijnen met de introductie van de pinot gris (werd na een tijdje 'malvoisie' genoemd). Daarna schieten nog andere druivenrassen wortel in de regio, zoals de gamay noir die vanaf midden 19e eeuw wordt aangeplant. Die periode was ook het hoogtepunt voor de lokale wijnen, met afzet tot Parijs (via Orléans), Bretagne en Noord-Europa (via Nantes). Zoals elders sloeg de phylloxéra toe en viel de productie sterk terug tegen het einde van de 19e eeuw. Continuïteit werd verzekerd met de oprichting van een 'Syndicat Viticole' in 1907. Na de 2e Wereldoorlog werden de productieregels voor Coteaux d'Ancenis vastgelegd. Het wijngebied werd op 22 januari 1954 geklasseerd als VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure). In 2009 is een aanvraag ingediend om te promoveren tot AOC (Appellation d'Origine Contrôlée). Op 7 december 2011 werd de promotie een feit. De 150 ha wijngaard Coteaux d'Ancenis wordt door een veertigtal wijnbouwers bewerkt. De soms hellende bodem is er één van schist, micaschist, gneiss en groene rots. Van de gamay worden er lichte rosé's maakt en lichte rode wijnen van cabernet franc en cabernet sauvignon. Voor witte wijn zijn pinot gris (malvoisie) en chenin blanc aangeplant.  De Pinot Gris wordt vooral gebruikt bij de productie van zoete wijnen. 



Wijngebieden van de Loire  >>