Wijngebied Coteaux du Layon

AOC voor zoete witte wijnen (rond de oevers van de Layon al sinds de 4e eeuw) gemaakt van de Chenin Blanc (pineau de la loire), teweeggebracht door het hier heersende microklimaat dat een warm najaar veroorzaakt, met nevelige, vochtige ochtenden en zonnige droge middagen. Een perfect leefklimaat voor de botrytis cinera.  De zoete smaak dankt zijn elegante frisheid aan een talmende zurigheid, die voor een perfect evenwicht zorgt. Binnen het wijngebied Coteaux du Layon bevinden zich 2 enclaves: Bonnezeaux (AOC bij decreet van 6 november 1951) en Quarts de Chaume (AOC bij decreet van 10 augustus 1954)  die beide een formidabel rijpingspotentieel hebben; sommige hebben 10 tot 20 jaar nodig (een eeuw is geen uitzondering) om hun hoogtepunt te bereiken.



Château de Champteloup 2006
AOC Coteaux du Layon
Mis en Bouteille à la Propriété  par
SCEA de Champteloup
 Viticulteurs à Brigné sur Layon

Gekocht: 20 november 2009 - Hanos Amsterdam


Gedronken: 24 januari 2010
Bij: Rillettes, Ardennerpaté, Brillat-Savarin
Smaak: ietsje gummi, zacht/zoet, tropische fruit

Schenktemperatuur: 9-12° C

Klik hier voor tekst op rugetiket


Domaine de la Prisonnerie 1999
Cuvée Prestige
AOC Coteaux du Layon
Mis en bouteille au Domaine
 SCEA Ravoin - Guinehut Vitic Faye d'Anjou

Geproefd, gekocht: 27 februari 2001


Wijnproef: 13 april 2002
Smaak: Nectar van zacht fruit, fris/zoet
Hapje: Mini dessert van de Hanos


Domaine Ste Catherine 1999
AOC Coteaux du Layon Rochefort
Mis en bouteille à la propriété par
Jean-Noël Chevalier
Viticulteur, Propriétaire - Rochefort sur Loire

Geproefd, gekocht: 26 februari 2001


Wijnproef: 3 augustus 2002
Smaak: vol, fluweelzacht, nectar (perzik, abrikoos, rozijnen)
Hapje: meloen met honing en aardbeienroom

Klik hier voor meegenomen folder


Domaine de la Motte 1995
Médaille d'Or Mâcon 1996
AOC Coteaux du Layon Rochefort
 EARL Sorin Viticulteur à
49190 Rochefort-sur-Loire - France


Bouquet d'Or
AOC Coteaux du Layon
Mis en bouteille à la Proprété par
C.D.L. à Brssac pour Albert Besombes
St-Hilaire St-Florent - France


 Bonnezeaux

Is een AOC uit het Loiredistrict Coteaux du Layon en ligt op de hellingen van de rechteroever van de Layon, een zijrivier van de Loire. Het zijn ietwat zoete, rijke en toch frisse witte wijnen (dessert) die gemaakt zijn van de chenin blanc.  Deze in 1951 als eerste cru van Anjou tot AOC verklaarde wijn wordt gemaakt van zeer rijpe druiven, waarvan vaak een deel door pourriture noble is aangetast. Bonnezeaux is een krachtige en geparfumeerde wijn die een aantal jaren rijping nodig heeft om tot ontwikkeling te komen en kan zich met de beste zoete wijnen van het zuidwesten meten.


Domaine de la Croix des Loges 1987
AOC Bonnezeaux
Mis en Bouteille au Domaine
S.C.E.A. Bonnin et Fils - Martigné-Briand


Smaak: verfijnd, krachtig, vettig
Combineert met: ganzenlever, roquefort, notentaart, geschikt als aperitief

Schenktemperatuur: 8-10° C


Wijngebieden van de Loire  >>