Wijngebied Fiefs Vendéens

De wijnstok gaat in deze streek terug op de Gallo-Romeinse periode maar kende een eerste bloei in de 17e eeuw dankzij een kardinaal (het moeten niet altijd monniken zijn), Armand Jean du Plessis, Duc de Richelieu. De productie nam gestaag toe, tot de jaren 1875-1897, toen de phylloxéra toesloeg. Na een moeizaam herstel, met aanvankelijk de aanplant van resistente maar kwalitatief zwakkere hybride wijnstokken, werd de wijngaard vanaf 1945 geleidelijk aan heropgebouwd, met klassieke druivenrassen als gamay, pinot noir, cabernet, négrette, chenin en chardonnay.
In 1953 groeperen de wijnbouwer zich onder de noemer "Anciens Fiefs du Cardinal". In 1965 wordt geopteerd voor "Fiefs Vendéens", aanvankelijk geklasseerd als VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) en vanaf 2011 als AOC (Appellation d'Origine Contrôlleé.)
Het gebied van Fiefs Vendéens valt uiteen in vijf terroirs, Brem, Chantonnay, Mareuil, Pissotte et Vix (zie kaartje). Door de geologische verscheidenheid van de Vendée is het moeilijk om een gemeenschappelijke noemer te vinden tussen de verschillende Fiefs, die elk hun eigen typiciteit hebben.
Zo zal een witte wijn uit Brem, aan de kust, op een alluviale ondergrond met klei en leisteen, sterk verschillen van eenzelfde assemblage uit Chantonnay, langs de rivier Lay en aan de voet van de heuvels van de "bocage', waar de wijnstok wortel schiet in een bodem van gneiss en amfboliet. Vix wordt dan weer gekenmerkt door zacht hellende kiezelruggen van de vroegere bedding van de rivier Vendée, met ondergronds eilanden van kalksteen. Wat verder landinwaarts, in Pissotte, bevinden de wijngaarden zich op de grens tussen bos en Vendée, op een bodem van rode leisteen. Mareuil het gebied met de meeste wijnbouwers van de appellatie en kent een glooiend tussen de rivieren Yon en Lay van zachte hellingen met schist en rhyoliet.
De aanplant in de AOC Fiefs Vendéens bedraagt 412 ha, verspreid over 18 domeinen. Daarvan zijn er 5 die biologisch of biodynamisch werken (of in overgang daarnaar) en samen 40% van de totale oppervlakte vertegenwoordigen.
Rosé maakt het grootste deel uit van de productie (45%), met daarnaast vooral rode wijnen (38%), waarvan er meer en meer op vat gerijpt worden. De witte wijnen (17%) zijn dus relatief zeldzaam.

Bron: De Wijnspiegel 2017 - Nummer 84  Wijngebieden van de Loire  >>