Wijngebied Haut-Pitou

AOC van witte wijn (van sauvignon en chardonnay), rode en rosťwijnen uit het Loiregebied.De Poitou wijnproductie begint eigenlijk al in de 12e eeuw, onder leiding van Guillaume X, hertog van Guyenne en graaf van Poitiers, die de grootste wijngaard in Poitiers creŽerde. De Britse markt is het eerste afzetgebied van deze wijnstreek door het huwelijk van Aliťnor díAquitaine, gravin van Poitiers, met Henri II PlantagenÍt, koning van Engeland, in 1152.

Maar in de 16e eeuw werd de middeleeuwse wijngaard verwoest door het extreme geweld van de godsdienstoorlogen.

De wijngaard is herbouwd in de 17e eeuw. De Nederlandse kooplieden ontwikkelden toen hun aankopen in Poitou. De wijnen zijn dan verzonden naar Vlaanderen en de aan de Noordzee grenzende landen en werden zelfs tot in de OriŽnt geŽxporteerd tot Orient.

De wijnbouw bereikte zijn hoogtepunt in de 19e eeuw met 44.000 hectare wijngaarden. De vele burgerlijke huizen verspreid op het platteland vandaag weerspiegelen deze rijke geschiedenis van de wijn. De vele herenhuizen verspreid op het platteland weerspiegelen thans nog deze rijke geschiedenis van de wijn. Maar de druifluis, welke in het gebied in 1882 opdook, vernietigt de wijngaarden in een paar jaar volledig.

Met de komst van nieuwe resistente planten echter, zijn de wijngaarden langzaam herbouwd. Vanaf de jaren 1950 zijn de wijnmakers meer gericht op modernisering van de wijngaard en verbetering van de kwaliteit van de geproduceerde wijn. Dankzij de vooruitgang die is geboekt, krijgen ze het label VDQS in 1970.

Langzaam aan wordt de oppervlakte van tafelwijn teruggebracht en spannen de wijnbouwers zich in een hogere kwaliteit te halen om zo de toetreding tot de AOC in 2010 te bereiken.

Vandaag de dag beslaan de wijngaarden van de Haut-Poitou ongeveer 700 hectare en zijn gelegen op de beste gronden en worden deze geŽxploiteerd door gemotiveerde wijnboeren, die zich meer en meer gespecialiseerd hebben.

Bron: www.vinsduhautpoitou.com


Wijngebieden van de Loire  >>