Wijngebied Saint Pourçain

Rode, witte en rosé wijnen uit een klein wijngebied, met een oppervlakte van 640 hectare, is één van de oudste van Frankrijk! Sinds 1951 met de status Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) en sinds 2009 Appellation d'Origine Protégée (AOP). Oorspronkelijk was Saint-Pourçain een witte wijn, vooral van de tressallier. De aanplant van blauwe druiven is van veel later datum. De druiven aligoté, chardonnay en sauvignon blanc, aangevuld met saint-pierre-doré en de lokale druif tressalier zorgen voor fruitige, soepeler witte wijnen. De wijnen lopen sterk uiteen, afhankelijk van de gebruikte druivensoort of druivensoorten. Naarmate het percentage tressallier kleiner is, zijn de wijnen sappiger en soepeler. De druiven gamay noir à jus blanc en pinot noir zijn de enige leveranciers voor de rode en rosé wijnen. Afhankelijk van de producent kunnen deze wijnen onderling sterk verschillen. Sommige rode lijken enigszins op een Beaujolais. Andere zijn, ten gevolge van een traditionele wijnbereiding, vrij stug. De rosé is fris en fruitig.



Wijngebieden van de Loire  >>