Het gebied van de Appellation Sancerre omvat de gemeenten: Bannay, Bué, Crézancy, Menetou-Ratel, Ménetréol, Montigny, Saint-Satur, SainteGemme, Sancerre, Suryen-Vaux, Thauvenay, Veaugues, Verdigny en Vinon.

|
Geschiedenis: Uit de talrijke legendes mag men opmaken dat de wijnstok sinds de aller-vroegste oudheid altijd in Sancerre aanwezig is geweest.
Grégoire de Tours vermeldt de wijngaard al in 582 in zijn geschriften.
In de 12e eeuw zijn het de Augustijner monniken van Saint-Satur en de graven van Sancerre die de wijnbouw een krachtige impuls geven.
Sancerre produceerde toen, voornamelijk van de pinot noir druif, een rode wijn van uitstekende reputatie die via de Loire naar elders werd vervoerd. Daardoor wordt hij dan ook vaak genoemd in Koninklijke geschriften.
Hertog Jean de Berry vond het de beste wijn van het koninkrijk.
Minder ver terug in de tijd kreeg de wijnbouw het hard te verduren. Eind vorige eeuw werd de pinot, waarmee verreweg het grootste deel van de wijngaarden was aangeplant, door de fylloxera verwoest.
Daarna werd de sauvignon-druif, die bijzonder goed in dit klimaat gedijt, verbreid. Het terroir en de wijnboeren maakten er een wijn van waarvan de uitstekende kwaliteit al bij het eerste decreet betreffende de AOC-wijnen in 1936 officieel werd erkend. De rode wijnen en de rosés, die beide van het fameuze ras van de pinot noir afkomstig zijn, verwerven op hun beurt in 1959 de AOC-classificatie.
Witte wijnen: in de levendige, zeer fruitige witte wijnen harmoniëren aroma's met een vegetale dominantie. De aandronk versmelt in een rijke, ronde smaak. Witte Sancerre-wijnen vormen een bijzonder gelukkige combinatie met zalm in bladerdeeg of vis met saus. De meest natuurlijke begeleider is echter het geitenkaasje Crottin de Chavignol, dat eveneens een AOC Sancerre classificatie bezit. Maar witte Sancerre is ook een verrukkelijke, originele metgezel van ganzenlever.
Aroma's: hout, brem, blad van de zwarte bes, acacia, jasmijn, citrus
Rode wijnen: in de rode wijnen komen de goede eigenschappen van de pinot noir druif naar voren, met hun bouquet van vooral kersen en morellen. Het zijn stevige, volle wijnen met een lange afdronk, eigenschappen die ideaal tot hun recht komen bij wit vlees, zoals konijn en gevogelte in saus.
Aroma's: kersen, morellen, bramen, zoethout
Rosés: De finesse van de rosés toont zich vooral bij gevogelte in saus, vooral als bij de bereiding kerrie wordt gebruikt.
Aroma's: munt, peper, abrikozen, rode bessen
Bron: Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre à Sancerre
|