Met ingang van 1985 gepromoveerd tot een AOC. Het is uniek en voor velen nog steeds een onbekend wijngebied. In de 15e eeuw was het Koning René, de laatste hertog van de Provence, die de wijnbouw rondom Aix-en-Provence opzette en tot ontwikkeling bracht. Ten noorden en westen van de van de stad liggen de hellingen van de Coteaux d'Aix-en-Provence, waar zeldzaam lekkere wijnen worden gemaakt. In de vaak hooggelegen wijngaarden ten noorden en westen van Aix-en-Provence is het net iets koeler dan in het zinderend hete zuiden. De druiven krijgen meer dan genoeg zon om lekker zoet te worden, maar door de lagere temperatuur behouden ze ook frisse zuren. Dat maakt de wijnen van de Coteaux d'Aix-en-Provence tot ideale wijnen, óók voor warme dagen. De rode wijn wordt gemaakt van de druiven: cinsault, grenache, counoise, carignan, mourvèdre en cabernet sauvignon. De witte wijn wordt gemaakt van de druiven: grenache blanc, sémillon, ugni blanc en sauvignon blanc. De sauvignon blanc bezorgt deze wijn hun klasse, stijl en frisheid, ondanks het feit dat ze vaak zuren te kort komen. De witte wijn en rosé het liefst zo jong mogelijk drinken! |