Wijngebieden in de Provence

De naam Provence werd ook afgeleid van Provincia Romana en is een der oudste wijnstreken van Frankrijk, zo niet de oudste. Het waren de Feniciërs en later de Grieken en daarna (zes eeuwen voor Christus) de Romeinen die hier wijnbouw beoefenden. Van dicht bij de azuren zee tot diep in het bergachtige binnenland staan druivenstokken.  De 3 belangrijkste wijngebieden zijn de kuststreek tussen Le Ciotat en Saint-Tropez, het gebied ten noorden van de Massif des Maures, en het dal van de Argens, nabij Fréjus.  Voor roséwijnen worden de druiven grenache, cinsault, mourvèdre en mourvaison gebruikt. De carignan is de belangrijkste, al is het toegestane percentage met ingang 1986 tot 40% teruggebracht. De enige echte Provençaalse druif is de tibouren, die veel gebruikt wordt voor droge rosé.


Bandol

Bellet

Cassis

Côtes de Provence

Coteaux d'Aix-en-Provence

Coteaux de Pierrevert

Coteaux Varois

Les Baux de Provence

Palette


 

Porquerolles een product van de zee > klik hier


 Franse wijngebieden  >>