Een vin doux naturel met AOC in de Roussillon. Een met alcohol versterkte wijn, roodbruin van kleur en zout van smaak. De productie gebeurt in verschillende gemeenten rond Banyuls, vlak bij de Spaanse grens. Doet aan Port denken en combineert uitstekend met chocolade. Boek: De wijn van A tot Z, Robbert Leenaers
De meest bekende en indrukkende VDN (Vin Doux Naturel), afkomstig uit Zuid-Frankrijk. Rijke, zoete en met alcohol versterkte wijn. Boek: Prisma van de wijn, Karel Meesters
Een rode en tawny VDN uit hetzelfde gebied als de rode Collioure, dat tot de Spaanse grens loopt. De wijnen zijn vervaardigd van grenache noir, grenache gris, grenache blanc, macabero, malvoisie en muscat. Hoe meer grenache, des te beter schijnt de wijn te ouderen. Boek: Franse regionale wijnen, Roger Voss
|
Foto's: ons bezoekje aan het gebied Banyuls - 12 september 2012
|
|
|
Banyuls 2008
Médaille d'Or Paris 2010
AOC Banyuls - Vin doux Naturel
Bauceant
Mis en bouteille par
NSCR 66000 Perpignan - Roussillon
Gekocht: 25 november 2011 - Lidl Amsterdam
Schenktemperatuur: 15°C
Klik hier voor tekst rugetiket
|
|
Banyuls 2005
Vin Doux Naturel - rood
Banyuls
Appellation Banyuls Contrôlée
Mis en Bouteille par M. Chapoutier
18, avenue du Dr. Paul Durand - Tain
Gedronken: Kerstavond 2008
Dessert: Chocoladegranache met frambozencrème
Klik hier voor tekst rugetiket
|
Ce vin est exonéré de droits et taxes
|
Banyuls Vin doux Naturel
AOC Banyuls
Réserve Personnelles de Vignerons
du Groupement Interproducteurs
Collioure & Banyuls
Mis en Bouteile à la Propiété G.I.C.B
F 66650 Banyuls-sur-Mer - Roussillon
Meegenomen: M&M - 22 april 2000
Wijnproef: 22 april 2000
Smaak: Fluweelzacht, fris, kersen, klasse!!
Hapje: mokkabavarois met witte chocolade-rumsaus
|
|
Alle zoete wijnen van de Roussillon behoren tot de categorie Vins Doux Naturels. Er zijn er in Frankrijk tien, waarvan vier in de Roussillon te vinden zijn. Behalve Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes zijn dat de rode zoete wijnen van Maury en Banyuls. Laatstgenoemde met port te vergelijken wijn wordt op de steile kusten van de tegen de Spaanse grens aanleunende Côte Vermeille gewonnen.
Een heel bijzondere wijn, die de laatste jaren kwalitatief een geweldige sprong heeft gemaakt en niet meer dat "bruine drankje" van vroeger is. Een Banyuls (of Banyuls Grand Cru) wordt hoofdzakelijk van de grenache noir gemaakt. Door grote erosie van de wijngaarden is de jaarlijkse opbrengst gering: 2500 hectare brengen tussen de 30.000 en 55.000 hectoliter op.
De gisting van de most wordt (net als bij alle andere Franse Vins Doux Naturel) afgestopt met zuivere wijnalcohol. Daardoor wordt een zoete, versterkte wijn verkregen, die vroeger per traditie een langdurige rijping moest ondergaan in houten vaten, die in de buitenlucht waren opgeslagen. Uiteraard, zo blootgesteld aan weer en wind, oxideerde de Banyuls snel en nogal ingrijpend. Tegenwoordig wordt een Banyuls (en zeker die van de grootste producent Templers) ánders gemaakt. Men laat de wijn korter rijpen in houten fusten, die in koele kelders liggen, bottelt eerder en laat het rijpingsproces verder gaan op fles. Daardoor is Banyuls anders, complexer en aantrekkelijker geworden. De smaak- en geurnuances van vanille, cacao, koffie en chocola zijn gebleven, maar de kleur van de wijn is veel dieper en het oxydatietoontje is voor gedeelte verdwenen. Een Banyuls van vijf jaar oud van Tempiers is één van de weinige wijnen ter wereld, die zich met een mooi chocoladedessert kan meten.
Bron: Gilde Wijnhuis magazine - voorjaar 1995 - tekst: Frank Schoonhoven
|
Banyuls Grand Cru: moet 30-tig maanden rijpen op eikenhouten vaten, terwijl ‘gewone’ Banyuls meer of minder rancio-karakter meekrijgt of juist fruitigheid behoudt al naar gelang het type en de duur van de rijping. Vindt deze plaats in een koele kelder dan blijven het fruit en de lichte zuren (die er nog zijn) behouden. Legt men echter de vaatjes op de terrassen in de zon, dan treedt er forse oxidatie op met als gevolg een gemaderiseerde wijnen met een nootachtige, branderig aroma (Rancio) en vrijwel geheel ontdaan van alle zuren.
Rancio: smaakwijziging die gerijpte wijnen kunnen ondergaan. Ze worden dan enigszins ranzig. Meestal een geoxideerde of gemaderiseerde witte wijn: amberkleurige, hoog in alcohol. Boek: De wijn van A tot Z, Robbert Leenaers
Banyuls Rancio: in vaten in de open lucht in de volle zon gerijpte Banyuls VDN, zodat de wijn extra geconcentreerd is. De beste Banyuls Rancio wordt Banyuls Grand Cru genoemd en zou volgens kenners tawny port naar de kroon steken.
Boek: Franse regionale wijnen, Roger Voss
|
|