Wijngebied Muscat de Rivesaltes |
Deze AOC ligt deels in het wijngebied Roussillon/Languedoc en omvat ongeveer 5790 ha. Het is een geurige, rijke dessertwijn met een fijne muskaatsmaak, hoofdzakelijk gemaakt van de muscat à petits grains en muscat d'alexandrie.
|
|
Muscat de Rivesaltes 2011
Médaille d'Argent - Paris 2012
AOC Muscat de Rivesaltes - VDN
Mis en bouteille à la propriété
Château de Péna - SCV l'Agly
66600 Cases de Pène - Roussillon
Druif: muscat petits grains, muscat d'alexandrie
Geproefd, gekocht: 13 september 2012 - Château de Péna
Wijnproef: 17 november 2012
Smaak: fris, vol, aroma's van tropische fruit, heerlijk!
Hapje: bitterkoekjesbavarois
Gedronken: 24 oktober 2013
Bij: bitterkoekjesbavarois
wijn+dessert: délicieux!, délicieux!, délicieux!
Wijnproef: 24 juli 2014
Smaak: wollig, fris, zuidvruchten; met nadruk op abrikozen
Hapje: bitterkoekjesbavarois
Schenktemperatuur: 8-10°C
Klik hier voor tekst op rugetiket
|
500 ml
|
Château de Castelnou 2011
Vin Doux Naturel
AOC Muscat de Rivesaltes
Mis en bouteille à la propriéte
par EM 66164E pour
S.A. Château de Castelnou
66300 - Roussillon - France
Geproefd, gekocht: 14 september 2012
Le Cellier du Château - Castelnou
Wijnproef: 6 oktober 2012
Smaak: vol, pittig, fruitig (rozijntjes, meloen), toppertje!
Hapje: meloen/aardbei met aardbeienroom en honing
Dia-animatie: ons bezoekje Cellier du Château en dorpje Castelnou
|
|
Guinot 2009
De Père en Fils - Depuis 1875
AOC Muscat de Rivesaltes - VDN
Mis en bouitelle à la Propriété pour
G. Guinot
11300 Limoux - Languedoc
Gekocht: 12 september 2011 - Maison Guinot Limoux
Gedronken: Kerst 2011
Bij het nagerecht: île flottante
wijn+gerecht: een feestje, heerlijk
Wijnproef: 3 november 2012
Smaak: zuidvruchten, rozijntjes, gedroogde abrikozen
Hapje: bitterkoekjesbavarois
Gedronken: 31 december 2013
Dit is was laatste fles en nog steeds verrukkelijk!!
|
|
Domaine Lafage 2009
Grain de Vignes - Vin Doux Naturel
AOC Muscat de Rivesaltes
Mis en Bouteille au Domaine
Maison Lafage - Mas Miraflors
Route de Canet - 6600 Perpignan - France
Gekocht: J&G - 5 augustus 2011
Frans van den Hoogen Wijnkoopers - Dordrecht
Gedronken: 7 augustus - Dordrecht
Kaasplateau van Nederlandse kazen:
Fenegriek Mekkerstee, Bettine Grand Cru, Landgoed,
Bleu de Graven, Truffelkaas Giessenburg, Pindakaas
Klik hier voor tekst op rugetiket
|
|
Muscat de Rivesaltes
Vin Doux Naturel
AOC Muscat de Rivesaltes
Élabore et
Mis en Bouteille à la Propriété
par la SCAV St André - France
66690 (PYR.OR)
Klik hier voor tekst op rugetiket
|
|
Muscat de Rivesaltes door Frank Schoonhoven
In het gebied van de Côtes de Roussillon Villages wordt ook een enorme slok zoete wijn gemaakt. Die krijgt dan de appellatie Rivesaltes, die de vroegere benaming Grand Roussillon heeft verdrongen. Rivesaltes kan rood of wit zijn en van allerlei druivensoorten, waarbij altijd wel de grenache noir, blanc of gris zitten, worden gemaakt.
De in hetzelfde gebied vervaardigde zoete muskaatwijn heeft een eigen appellation: Muscat de Rivesaltes. Een zeer succesvolle dessertwijn, die ook in Nederland heel wat aanhangers heeft gekregen. Een Muscat de Rivesaltes is prachtig bij een toetje, waarin verse vruchten (o.m. meloen) zijn verwerkt, maar is ook een hit bij ganzenlever en al even succesvol bij sterke, blauwe kazen. Ik zelf heb in de Roussillon vele malen van een glas Muscat de Rivesaltes genoten bij een stukje Roquefort.
Muscat de Rivesaltes (met een jaarlijkse opbrengst van zo'n honderdduizend hectoliter) wordt in vele stijlen gemaakt. Heel jong gebotteld en gedronken is hij fantastisch lekker: ik proefde de 1994er, die de indruk gaf of je in verse muskaatdruiven hapte. Maar iets langer gerijpt in de tank en wat later op fles gebracht is een Muscat de Rivesaltes ook niet te versmaden: het zoet wordt dan honingachtig, boterig en het licht-bittere van de afdronk wordt versterkt. De goudgele Aphrodis is een zeer geslaagd voorbeeld van een meer gerijpte Muscat de Rivesaltes.
Bron: Gilde Wijnhuis magazine - voorjaar 1995
|
|