Wijngebied Basilicata


Basilicata ontbeert bijna alles waardoor het de aandacht zou kunnen krijgen die het zo broodnodig heeft. Het Griekse en Romeinse verleden heeft hier geen grootse monumenten nagelaten. Er zijn maar twee armetierige stukjes kustgebied en weinig natuurlijke hulpbronnen. Het landschap is aangenaam, maar niet spectaculair. Ook treft men in Basilicata geen vermaarde restaurants aan.
Dat dit gewest slechts één DOC heeft, lijkt te passen in het armoedige patroon, met dien verstande dat de Aglianico del Vulture een wijn is die allerminst de weinig bevoorrechte eigenschappen van dit gewest bezit. Zou het geluk wat meer met Basilicata zijn geweest, dan zou de Aglianico del Vulture over de hele wereld gewaardeerd worden voor wat hij is - een van de grote Italiaanse rode wijnen. De aglianico-wijnstok werd door de Grieken naar Monte Vulture gebracht. De naam is een verbastering van 'hellenico'. Als een van de druivensoorten die laat tot rijping komt, vertoont hij zijn capaciteiten het best op de hoogvlaktes van Basilicata en Campania.

Basilicata - een ander naam voor dit gewest is Lucania - met de hoofdstad Potenza, is geen toeristenparadijs. Maar vandaag de dag heeft onbekendheid ook zijn charme. De oude stad Matera is een bezoek waard en wijnliefhebbers die een niet zo bekende streek willen bezoeken komen in de buurt van Monte Vulture, in de nabijheid van de autostrada Napels- Bari, aan hun trekken.
Bron: Wijnwijzer Italië - Burton Anderson


Wijngebieden Italië  >>