Wijngebied Friuli-Venezia Guilia

Het wijngebied ligt in de noordoosthoek van ItaliŽ aan de grens van Oostenrijk en SloveniŽ. Het klimaat wordt bepaald door de weldadige mengeling van luchtstromen van de bergen en de Adriatische Zee. Het zuidelijke kustgebied is iets vlakker en warmer dan het noorden. De DOC-gebieden Collio Goriziano, Colli Orientali del Friuli en delen van Grave del Friuli, zijn bekend vanwege de opmerkelijk gelijkmatige groeiseizoenen voor wijnen van de eerbiedwaardige lokale tocai (de favoriet van de streek), verduzzo, ribolla, malvasia en picolit. Buitenstaanders zoals de sauvignon, riesling, renano, traminer, mŁller thurgau, pinot grigio en pinot bianco (vaak eigenlijk een chardonnay), nemen een ereplaats in. Een verrassing is dat Friuli meer rode dan witte wijn produceert; de merlot domineert, maar ook de cabernet (meer franc dan sauvignon) en de plaatselijke refosco zijn aanwezig. Van de merlot en cabernet worden over het algemeen lichte, zachte, fruitige wijnen gemaakt, die jong gedronken moeten worden; ze worden in grote hoeveelheden in de vlaktes, die de DOC-gebieden Aquila, Isonzo, Latisana en delen van Grave omvatten gemaakt. Als kleinste der Tre Venezie (het territorium van de Venetiaanse republiek met Veneto en Trentino-Alto Adige) heeft Friuli de kleinste productie, maar een derde daarvan is DOC, over het algemeen zeer drinkbaar.Het oude Friulia was eens een buitenpost van het Romeinse rijk; dit gebied is een driesprong van Germaanse, Slavische en Italiaanse cultuur. Een Sloveense minderheid woont in het zuidoosten, rond Corizia en TriŽst - hoofdstad van het gewest en tweede havenstad van ItaliŽ. Het wijngebied Friuli-Venezia Guilia kent 9 DOC's en 1 DOCG.


Klik hier voor tekst op rugetiket

Tricanus nonso 2014
Venezia Guilia - Rosso
Indicazion Geografica Tipica
Imbottigliato in Luna Vecchia di
Dicembre - L14353
Da: Arcania SRL - Rive D'Arcano - Italia
Vino Biologico Controllato da CCP8
IT-BIO-009 - Agricoltura UE - Italia

Druif: refosco

Gekregen: Martin & Laura - 29 oktober 2016


Gedronken: 11 december 2016
Smaak: zwarte/rode bessen, ietwat hoog zuurgehalte


Grave del Friuli

Hier wordt de helft van de DOC-wijnen uit Friuli-Venezia Giulia geproduceerd. Grave del Friuli is het grootste wijngebied van Friuli-Venezia Giulia. Het omvat de lage heuvels en de laagvlaktes vanaf de grens van Veneto tot voorbij Udine. Ook is dit wijngebied een belangrijke leverancier voor Tocai en Cabernet wijnen en heeft een grote productie van Refosco en witte Pinot-wijnen. Binnen de grenzen van dit gebied bevindt zich tevens de grootste wijnstokkwekerij ter wereld, de Vivai Cooperativi Rauscedo, die per jaar 30 miljoen jonge stokken voor ItaliŽ en andere lande opkweekt.


Ladido 1991
Tocai Friulano
Grave del Friuli
Denominazione di Origine Controllata
Imbottigliato dalla
Friulvini S.C.R.L. -I- Zoppola - Italia


Cabert 1989
Pinot Grigio
Grave del Friuli
Denominazione di Origine Controllata
Imbottigliato da Cabert S.p.A.
Bertiolo - Italia


Friulvini
Tocai Friulano
Grave del Friuli
Denominazione di Origine Controllata
Imbottigliato all'Origine dalla
Friulvini S.C.R.L. Zoppola -I - Italia


Friulvini
Cabernet
Grave del Friuli
Denominazione di Origine Controllata
Imbottigliato all'Origine dalla
Friulvini S.C.R.L. Zoppola -I - Italia


Voor de Friulvini wordt de cabernet franc gebruikt. De vinificatie, die wordt gehanteerd heet 'thermo-vinificatie'. Hierbij worden de druiven met schil eerst verwarmd, waardoor er veel kleur wordt afgegeven. De gistingstemperatuur wordt vrij koel gehouden (Ī 10 įC) en duurt 7 ŗ 8 dagen. Dankzij deze techniek ontvangt de wijn weinig tannine uit de schil, maar wel veel fruit, souplesse en is snel op dronk

Gekocht: oktober 1991

Schenktemperatuur: 16įC


Colli Orientali del Friuli 

Het DOC Friuli Colli Orientali strekt zich uit over een gebied, dat alle of een deel van negentien gemeenten in het centraal-oostelijke deel van de provincie Udine omvat, vlakbij de grens met de Republiek SloveniŽ.
Het wijngebied geeft haar witte wijnen een strogele kleur met min of meer groen- of goudkleurige reflecties, of in het geval van de Pinot Grigio een min of meer uitgesproken koperen reflectie. In de mond zijn de wijnen aangenaam, zacht, met heldere en intense aroma's, variŽrend van fruitig tot bloemig, ze zijn fijn en elegant. Een accent van bittere amandel is kenmerkend voor de typisch originele wijnstok, de Tocai Friulano. De structuur van de wijnen van de Colli Orientali laat ook een lange rijpingstijd toe.
De rode wijnen worden gekenmerkt door een robijnrode kleur met verschillende nuances. De geur heeft een aangename finesse,  die neigt naar kruidig met hints van kreupelhout en klein fruit. In de mond zijn ze in balans, een mooie aciditeit voor de voor de inheemse soorten, die het meest geschikt zijn om te verouderen; de zuurtegraad is dus altijd aanwezig zonder dat het storend voor het gehemelte overkomt.
Le Denominazioni di Origine Friuli Colli Orientali omvat vijf deelgebieden: Cialla, Pignolo di Rosazzo, Ribolla Gialla di Rosazzo, Schioppettino di Prepotto en Refosco di Faedis.


Friuli Colli Orientali 2019
Denominazione di Origine Controllata
Sauvignon di Jacopo
i vini di Jacopo
Imbottigliato da Necotium Srl societŗ agricola
San Giovanni al Natisone
Udine - Italia

Gekocht: 27 november 2020 - Rest. Bussia Amsterdam


Friuli Colli Orientali 2015
Denominazione di Origine Controllata
Sauvignon di Jacopo
i vini di Jacopo
Imbottigliato da Necotium Srl societŗ agricola
San Giovanni al Natisone
Udine - Italia

Gekocht: 16 maart 2018 - Rebel Wines Amsterdam


Gedronken: 24 mei 2019
Bij: asperges met ham, ei en boter
wijn+gerecht: zeer smakelijke combinatie


Collio of Collio Goriziano

Deze DOC uit Friuli-Venezia Giula met doorgaans prachtige, subtiele en verfijnde droge witte wijnen, ligt op een heuvelstrook tegen de Sloveense grens die zich ten westen vanaf Gorzia naar het noorden tot voorbij Cormons uitstrekt. Dit gebied heeft volgens deskundigen een van de beste microklimaten in Europa voor witte wijnen. De wijnen van ontelbare kleine wijnboeren zijn sinds de komst van deskundige adviseurs steeds beter geworden. Naast de voor de DOC's gebruikte druivensoorten, zijn ook de chardonnay, cabernet, sauvignon, mŁller thurgau en riesling renano leveranciers van imposante tafelwijnen. Hoewel de witte wijnen overheersen, zijn de rode wijnen opmerkelijk soepel en jeugdig.


Klik hier voor tekst op rugetiket

Mongris 2013
Pinot Grigio
Collio
Denominazione di Origine Controllata
Marco Felluga
Imbottigliato da Marco Felluga S.R.L.
a Socio Unico
Gradisca d'Isonzo - Italia

Gedronken: 19 juli 2015
 Op terras van Van der Valk - Katwoude

Bij: Volendamse Visschotel
(Hollandse garnalen, gerookte zalm, gerookte paling)
Verrukkelijke wijn bij dit gerecht!


Isonzo

Een klein wijngebied langs de rivier Isonzo vanaf de kustvlakte bij Montefalcone tot de lichtte glooiingen rond Gradisca d'Isonzo, Cormons en Gorizia. Het gebied en het microklimaat zijn zeer geschikt voor o.a. de cabernet sauvignon, cabernet franc en de merlot, waarvan wijnen worden gemaakt, die zich goed kunnen meten met de mooiste wijnen uit Friuli-Venezia Giula. Daarnaast worden er nog diverse witte en blauwe druivensoorten aangeplant die voornamelijk afzonderlijk worden gevinifieerd.


Pinot Grigio 1988
Isonzo
Denominazione di Origine Controllata
Imbottigliato dal viticoltore Gallo
Mariano del friuli - Italia


Piere Sauvignon 1987
Sauvignon
Isonzo
Denominazione di Origine Controllata
Imbottigliato dal viticoltore Gallo
Mariano del friuli - Italia


Wijngebieden ItaliŽ  >>