Wijngebieden Italië

In Italië wordt al drieduizend jaar lang wijn gemaakt en is het enige land ter wereld waar overal wijn wordt geproduceerd. Ook neemt Italië zo'n kwart van de wereldproductie voor zijn rekening. Met een gigantische hoeveelheid van wel zo'n 75 miljoen hectoliter jaarlijks, laat het Frankrijk en Spanje achter zich.


Voor 'Italië, een laars vol goede wijn' > klik hier

Voor 'De oudste wijnen van Italië' > klik hier

Valle d'Aosta

Piemonte
Barolo
Barbera d'Asti
Barbera d'Alba

Brachetto d'Acqui
Dolcetto d'Alba
Roero

Lombardia
Provincia di Pavia
Oltrepò Pavese
Garda Bresciano

Trentino-Alto Adige

Liguria

Emilia-Romagna
Rubicone

Veneto
Bardolino
Lugana
Soave

Valpolicella
Venezie
Veronese

Friuli-Venezia Guilia
Grave del Friuli
Colli Orientali del Friuli
Collio
Isonzo

Toscana
Brunello di Montalcino
Chianti
Vino Nobile di Montepulciano
Rosso di Montepulciano
Vernaccia di San Gimignano

Umbria
Orvieto

Marche/Marken
Falerio
Rosso Cònero

Rosso Piceno
Verdicchio dei Castelli di Jesi

Lazio/Latium

Abruzzo e Molise
Montepulciano d'Abruzzo
Colli Aprutini IGT
Terre di Chieti

Campania

Puglia/Apulië
Daunia

Basilicata

Calabria

Elba

Sardegna

Sicilia
Malta
Pantelleria

Vino da Tavola


Italiaanse wijnclassificaties
Italië kent een van de modernste en meest omvattende wijnwetten die de kwaliteit van de wijn waarborgt.
De belangrijkste classificaties zijn:

Vino di Tavola (tafelwijn)
Indicazioni Geografiche Tipiche (IGT; landwijn)
Denominazione di Origine Controllata (DOC; wijn met gecontroleerde herkomstaanduiding)
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG; de hoogste classificatie voor wijn met gecontroleerde en gegarandeerde herkomstaanduiding).

Deze laatste classificatie is op slechts negen wijnen te vinden. Dit zijn de Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino, Chianti, Vino Nobile di Montepulciano, Albena di Remagna, Gat tinara, Carmignano en Torgiano Rosso Riserva