Freek Verhoeven van Wijnhoeve de Colonjes - Tekst: Birthe van Meegeren-Mol
"Je voelt de passie voor wijn bij iedereen die bij Wijnhoeve De Colonjes werkt. En in het bijzonder de liefde voor Nederlandse wijn. Ze geloven daar echt in en hebben er alles voor over. Om te beginnen is er de energieke Freek Verhoeven, de oprichter van het bedrijf in Groesbeek. Wat in 2001 als hobby begon, is een serieus bedrijf geworden dat goede wijnen van biologische druiven maakt. En dat laatste, het biologische, is knap in ons natte Nederlandse klimaat. Op biologisch wijze druiven verbouwen vereist extra veel aandacht en deskundigheid. Freek maakte ook zijn broer Cees erg enthousiast voor de wijn. Omdat Freek en mede-eigenaar Cees geen jonkies en geen officiële wijnmakers zijn, besloten ze op zoek te gaan naar een professional die in hun team past. Die vonden ze in de persoon van de jonge vinoloog Adam Dijkstra. Adam stond op het punt om in Zuid-Afrika een wijnmakersopleiding te gaan volgen toen hij Freek en Cees ontmoette. Hij besloot om de opleiding in Duitsland te gaan volgen, zodat hij bij De Colonjes aan de slag kon. De wijnen van oogstjaar 2010 hebben de Verhoevens samen met Adam gemaakt ."
Het roer om
Freek Verhoeven had bij zijn pensionering een loopbaan van 33 jaar achter de rug als adjunct-hoofd van de afdeling Lichamelijke Vorming en Sport aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Niks doen past niet bij zijn aard en daarom zocht hij een nieuw project. Zijn vrouw Anita bracht hem op het idee om van zijn grote passie, wijn, serieus werk te gaan maken.
Speciale druiven
Freek en zijn broer Cees wilden niet zomaar wijn maken. Voorwaarde was dat er biologisch en duurzaam geproduceerd zou worden, met milieuvriendelijke, smaakvolle wijnen als resultaat. Dat is in Nederland makkelijker gezegd dan gedaan. De gebruikelijke druivenrassen uit bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn niet of nauwelijks bestand tegen ons relatief koele, natte klimaat. Om die reden besloten ze om hybriden als johanniter, cabernet blanc en regent aan te planten. Deze speciaal gekweekte rassen zijn beter bestand tegen de Nederlandse nattigheid en kou en dus minder gevoelig voor plantenziekten als meeldauw. Bovendien rijpen ze goed in een gematigd klimaat als het onze.
Alles begint bij de bodem
De wijngaarden zijn op de lichtglooiende zuidhellingen langs rivier De Colonjes aangelegd. Een jaar voordat de stokken de grond in gingen, werd de bodem voorbewerkt met de zogenaamde Evangelische Mischung. Dit speciale zaadmengsel zorgt voor een begroeiing die de bodem losser en rijker maakt waardoor de wijnstokken letterlijk beter aarden. Het moment van aanplanten werd met behulp van de biologisch-dynamische kalender vastgesteld. Dit houdt in dat er rekening is gehouden met de maanstand omdat die, volgens biodynamici, de groei en de ontwikkeling van de planten direct beïnvloedt.
|
|
Uren schoffelen
Als je biologisch wilt werken, dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, heb je sterke planten én harde werkers nodig. De jonge wijngaarden werden door een grote groep vrijwilligers onkruidvrij gehouden. In de praktijk betekende dat heel veel uren schoffelen en de druivenstokken een voor een bespuiten met biologische compostthee boordevol micro-organismen die de planten 'aanvallen' en versterken, waardoor een natuurlijk biologisch evenwicht in de wijngaard ontstaat.
Strenge selectie
Ook in de kelder wordt biologisch gewerkt. Bij de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd. Als je met gezonde druiven werkt, heb je bijvoorbeeld veel minder sulfiet of andere hulpmiddelen nodig om goede wijn te krijgen. Dat is waar De Colonjes naar streeft: puur natuur.
Bedrijf in ontwikkeling
Bij De Colonjes zitten ze zelden stil. De Verhoevens willen hun ervaringen als makers van Nederlandse wijn graag delen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een bezoekerscentrum waar iedereen terecht kan voor informatie over alles wat met Nederlandse en biologische wijnbouw heeft te maken. Meer weten? Kijk op www.wijnhoevedecolonjes.nl
Bron: Gall&Gall, Proef & Puur - 14 maart|10 april 2011 - Fotografie: Lex Draijer
Nederlandse wijnmakers - Tekst: Birthe van Meegeren-Mol
De Nederlandse wijnbouw groeit en de kwaliteit wordt steeds beter. Geweldig! De wijnen van Hoeve Nekum en De Colonjes zijn erg lekker en je rijdt zo naar de wijngaarden toe. Zodra je er aankomt, waan je je in een andere wereld. De oude, kasteelachtige boerderij Nekum ligt in het prachtige Limburgse Jekerdal. De wijnstokken staan aan de zuidzijde van de Louwberg, op indrukwekkend steile hellingen met stijgingspercentage tot 42%. Dat vind je nergens anders in Nederland. Ook de wijngaarden van De Colonjes liggen onwaarschijnlijk mooi op een heuvel in het Gelderse Groesbeek. Zowel Math en Laurent Bollen van Hoeve Nekum als Freek en Anita Verhoeven van De Colonjes ontvangen jaarlijks veel bezoekers. Je ervaart dat ze het geweldig vinden om over hun werk te praten en hun wijnen te schenken.
Hoeve Nekum
Het Jekerdal is het oudste wijnbouwgebied van Nederland. Door de ligging van de heuvels heeft het gebied een gunstig microklimaat. De heuvels vangen veel van de regen op en houden de warmte in het dal vast. Het Jekerdal is daardoor het warmste en droogste deel van Zuid-Limburg; een ideale plek voor de rijping van de druiven. Hoeve Nekum heette ooit Hoeff Nyedekom, de hoeve van beneden in het dal. De historie van het boerenbedrijf waar al eeuwen akkerbouw en veeteelt wordt beoefend, gaat tot in 1304 terug, maar de wijnbouw is veel jonger. In 1988 plantte de familie Bollen uit liefhebberij de eerste druiven. Ze kozen voor auxerrois, müller-thurgau en riesling: rassen die het ook in Luxemburg en de Elzas goed doen.
|
Wijnhoeve De Colonjes
De geschiedenis van De Colonjes is korter. Toen eigenaar Freek Verhoeven met pensioen ging, wilde hij iets nieuws aanpakken. In 2001 plantte hij de eerste druiven. Wat als een hobby met vrijwilligershulp begon, is nu een wijnbedrijf. De Colonjes werkt niet met Franse druivensoorten, maar met hybride druivenrassen zoals johanniter, cabernet blanc en regent. Deze rassen zijn speciaal ontwikkeld voor een klimaat als het onze en beter bestand tegen de Hollandse kou en nattigheid, dus minder gevoelig voor plantenziektes als meeldauw. Bij De Colonjes wordt biologisch gewerkt: zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het huis is genoemd naar de rivier de Colonjes die langs de wijngaard stroomt.
2009: Goed wijnjaar!
De wijnen uit 2009 zijn echt heel goed, onder andere door het uitstekende weer. De twee witte wijnen van De Colonjes zijn gemaakt van de 'nieuwe' hybride druiven. Ze zijn fruitig en hebben opvallend sappige zuren. Door die combinatie drink ik ze 't liefst aan tafel. Ze passen bijvoorbeeld goed bij salades met tuinkruiden en de pittige johanniter is perfect bij schaal- en schelpdieren. De auxerrois van Hoeve Nekum lijkt op een pinot gris met zijn abrikoosachtige, kruidige smaak. Hij is ideaal bij kip en (Limburgse) kaas.
Bron: Gall&Gall, Proef & Feest - 23 augustus|26 september 2010
|
Wijnhoeve de Colonjes: Wijnen met Wow factor - Tekst: Cila van der Endt
Wijnhoeve De Colonjes heeft zich ontwikkeld tot een echt familiebedrijf, aanvankelijk door Freek Verhoeven begonnen uit hobbyisme. In plaats van een speeltuin voor de kinderen werd het stuk grond van 1 hectare achter zijn huis zijn eigen speeltuin! Een bezig mens, die de kans kreeg zijn leven om te gooien en die met beide handen heeft aangegrepen.
Freek is volledig autodidact. Een toevallige ontmoeting met Jan Oude Voshaar (initiator en eigenaar van Wijngoed Wageningse Berg) maakte hem enthousiast voor het idee zelf een biologische wijngaard aan te planten. Universitair geschoold als hij is, volgde hij daartoe eerst verschillende cursussen wijnbouw aan de universiteit van Freiburg en de Vakhogeschool in Neustadt. En toen kon de lol serieus beginnen. De eerste oogst verwierf in 2002 al meteen een bronzen medaille. Een succesvolle start waarna in 2004 zijn broer Cees de gelederen kwam versterken en het bedrijf verder uitgroeide. Het opbrengstvolume van De Colonjes bedraagt inmiddels zo'n 20-25.000 liter. In het verlengde daarvan bestaan er vergaande plannen voor de aanleg van een nieuwe winery. Een ontwerp van HBH architecten, dat in 2010 gereed moet zijn. Geraamde kosten: 1,5 miljoen euro. Stimulans voor deze investering in kwaliteitsverbetering is de prijzen regen die elk jaar op De Colonjes neerdaalt. Bij successievelijke wijnkeuringen behaalden zij al 5 x zilver en 11 x brons en tijdens de Berliner Wine Trophy, begin 2009, zelfs goud voor hun 2007 Cabernet Blanc.
Freek Verhoeven met zijn trouwe viervoeters in de wijngaard
|
De Colonjes ligt in een ideaal wijnbouwgebied. Dankzij stuwwallen uit de ijstijd is de grond er heuvelachtig en wordt doorploegd door een brede strook löss - net als in Zuid-Limburg. Ook toeristisch gezien is dit een alleszins aantrekkelijke streek. Zo promoot de lokale VVV Groesbeek tevens als 'het grootste wijndorp van Nederland'.
"De naam Colonjes betekent eigenlijk koloniën en stamt uit de tijd dat de gegoede burgerij in het centrum van Groesbeek woonde en het 'gewone' volk in ringen - colonjes - daaromheen," zet Verhoeven uiteen.
"Hoe verder weg, hoe eenvoudiger de mensen. Wij zitten hier aan de Tweede Colonjes maar juist heerlijk ver van het centrum. Zo zie je maar, hoe tijden kunnen veranderen. Momenteel omvat De Colonjes vijf hectaren wijngaard, verdeeld over twee percelen, het ene dicht bij huis, het andere enkele autominuten ver. Daarop staan in totaal negen verschillende druivenrassen - het proefveld en de tafeldruiven niet meegerekend."
Met het proefveld bedoelt Freek een lapje grond op een nabije heuveltop met 600 wijnstokken van de Zwitser Valentin Blattner; succesvol ontwikkelde kruisingen krijgen ook diens initialen, gevolgd door een nummer.
"Hij is hier regelmatig om te controleren hoe het groeiproces verloopt. Het zijn allemaal unieke plantjes en helemaal biologisch. In 2008 zaten er voor het eerst druifjes aan en die zijn naar DLR in Neustadt gebracht, specialisten in microvinificatie, om er wijnen van te maken.
Op onze eigen velden, dicht bij het huis, staat overwegend Pinotin en Regent, terwijl de gindse hellingen beplant zijn met Cabernet Cortis én een VB kruising, de 91-26-5, die wij Cabernet Colonjes noemen. Voorts hebben we Johanniter, Helios - de opvolger van de Johanniter-Riesèl, Solaris en Cabernet blanc. Van laatstgenoemd druiven ras staan hier meer dan 3000 stokken, de grootste hoeveelheid van Europa. Een van mijn favorieten ja. Proef maar, dan weet je meteen waarom."
Bron: Watch Advertentiebijlage 2009
|