Het regende de afgelopen week medailles bij Roelof en Ilse Visscher van Wijngaard Hof van Twente. Vier medailles bij de Nederlandse Wijnkeuring waren al een mooi resultaat, maar de vijf zilveren medailles die hun Johanniter, de Sueterie Riesèl, de Solaris, de Sueterie Rosé Sueterie Edelzoet - oogst 2008 - bij de International Wine Challenge in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen kregen waren toch de echte kroon op het werk.
'Het zegt toch wel wat als je vijf keer zilver wint bij een inzending van 9.000 wijnen uit 33 landen',zegt de trotse wijnbouwer uit het Overijsselse dorp Bentelo bij Delden. 'Nederlandse wijn wordt nu ook internationaal erkend. Het imago van ons Nederlandse product wordt steeds beter. Gelukkig beginnen ook de wijnschrijvers dat inmiddels te erkennen.'
De wijnteelt in Nederland gaat goed de afgelopen jaren, zo meldde recent het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2008 groeide het aantal wijnbouwbedrijven met dertig tot een totaal van 81. De groei is het sterkste in de oostelijke provincies Gelderland en Overijssel. Meer dan de helft van de totale druivenproductie komt inmiddels uit het oosten; in 2003 was dat nog dertien procent en leek vooral Limburg het patent te hebben op wijn van eigen bodem. Maar de afgelopen vijf jaar is het aandeel van de drie zuidelijke provincies in de nationale wijnproductie gehalveerd door de opmars van (nieuwe) wijnboeren in regio's als de Achterhoek en Twente.
Een sluitende verklaring voor de groeiende aantrekkelijkheid van het oosten voor de wijnteelt heeft Roelof Visscher ook niet. 'Maar we hebben hier natuurlijk wel heel goede zandgronden met voldoende leemafzetting uit de ijstijd en we zitten met zonne-uren en neerslag ook in het goede deel van het land. En er is voldoende ruimte, want er zijn veel boeren die ermee ophouden.'
Feit is dat van de dertig hectare wijnbouwgrond die er jaarlijks in Nederland bijkomt, het grootste deel in het oosten van het land ligt. 'Je ziet het overal om je heen dat zowel boeren als burgers interesse tonen en in de wijnbouw stappen. Afgelopen weekeinde werden ons tijdens een open dag nog verschillende hectares aangeboden.'
Roelof en Ilse Visscher begonnen al in 2008 met de aanplant van hun druivenstokken en verwerken - vinificeren met een duur woord - naast de opbrengst van hun eigen 5,5 hectare ook nog eens de druiven van andere wijnbouwers. Ook de prijswinnende Librije-wijn van Nederlands bekendste culinaire stel Jonnie en Thérèse Boer, met druiven van Wijngoed Gelderslaren, komt uit de kelders van de Hof van Twente.
De Bentelose wijnbouwer moedigt de groei van de wijnproductie alleen maar aan,'zolang we de kwaliteit goed in de gaten blijven houden. We moeten niet in de valkuil vallen van massaproductie.'
Hij is daarom ook met het Productschap Wijn in gesprek om tot een kwaliteitskeurmerk te komen voor Nederlandse wijnbouwgebieden. Een naam voor het keurmerk moet niet zo moeilijk zijn. 'Appellation Contrôlée Oost-Nederland of misschien A.C. Twente. Mooi toch, niet?
|