Wijngaard De Kroon van Texel

Rozendijk 32
Den Burg - Texel


 

Jan Jaap Kroon en zijn vrouw Marleen Hoogenbosch zijn de eigenaren van de eerste - en enige - wijnhoeve op een waddeneiland.

 

Wijnboer profiteert van zonrijk Texel door Frank Petersen

Bij aankomst op Wijngaard De Kroon van Texel ligt de dauw nog op het gras en is de lucht strakblauw. Langs de schapenboet, een soort halve schuur, komen drie mannen in overall met kleine krukjes in de hand op wijnboer Jan Jaap Kroon aflopen; het zijn de druivenplukkers voor vandaag. Kroon verontschuldigt zich na het handen schudden voor de walm uit zijn mond. 'Ik ben al even langs de vaten geweest, om te ruiken en te proeven of de gisting wel goed gaat.' Nu er geoogst wordt, controleert de wijnboer dat dagelijks. Binnen, in een smetteloos schoon deel van de schapenboet, staan twee grote roestvrijstalen vaten vol wit druivensap met een borrelend waterslot. Met die gisting gaat het kennelijk wel goed. Toch moet je proeven, pas dan weet een wijnboer of het gist zoals het moet. 'Proef maar', zegt Kroon. Het smaakt zoet, prikt een beetje en er zit onmiskenbaar alcohol in het sap.

Bij regen niet plukken
Verderop in,de oude schuur staat een lange tafel met twee flessen witte wijn van eigen makelij. Om de tafel staan stoelen, dozen, kisten met wijnflessen en drie grote houten wijnvaten. Daarin zit de rode wijn die nog moet rijpen. Kroon schenkt koffie en serveert wafelkoeken. Hij vertelt over het bedrijf en het werk voor vandaag.
'We plukken begin oktober de druiven omdat we weten dat het suikergehalte en het zuur goed is. We plukken ook het liefst als er een omslag in het weer is zoals nu, na storm en regen volgt een kalme periode. We plukken nooit als het regent, want dan is je sap al bij voorbaat verdund.' Het hele proces van pluk tot gisting gebeurt op de wijnhoeve. Overdag plukken, dan een standtijd van zes uur voor bijvoorbeeld witte druiven. 's Avonds laat kan er dan geperst worden. Dat is dan rond vier uur in de morgen klaar. De volgende ochtend wordt het versgeperste sap overgepompt in een vergistingsvat. Dit schema gaat de hele oogsttijd zo door. Hard werken, soms achttien uur op een dag.
Kroon gebruikt op zijn wijngaard zes verschillende soorten druiven: riselle, solaris, johanniter, rondo, regent en VB5 (een kloon van de cabernet sauvignon).

Later voorjaar
Alle soorten zijn vroegrijpend. 'Dat is meteen de belangrijkste reden waardoor het mogelijk is om hier druiven te kweken en wijn te maken. Daarnaast heeft Texel, en vooral de westkust, de meeste zonuren van Nederland. Ook al is het hier soms later voorjaar dan in bijvoorbeeld de Achterhoek, de druiven worden toch zoeter doordat er hier soms meer dan negen uur zon is op een dag.'
Het is niet door de klimaatverandering dat Kroon besloot met wijnbouw te beginnen. De schoonfamilie had dit perceel grond en het plan was om iets te doen dat toeristen kan boeien. Druiven en wijn leek een goed idee. 'Wij zijn op dit perceel begonnen. In het begin was de grond nog niet optimaal. Maar met goede grondbewerking, bemesting en compost hebben we het toch voor elkaar gekregen. Klimaatverandering kan van invloed zijn op de verdere ontwikkeling voor de wijnbouw hier. Het is nu toch ander weer dan 25 jaar geleden. Het is langer droog in de zomer, het is warmer en dat is gunstig voor wijnbouw. Het helpt dus wel leuk mee.' Iets verder op het eiland ligt nog een perceel met druivenstruiken en het is de bedoeling om het aangrenzende weiland ook om te bouwen tot wijngaard. Daar zijn meer dan vierduizend planten voor nodig. Kroon ziet wijnbouw op Texel wel zitten. Hij zal het niet zeggen, maar misschien hoopt hij toch een beetje dat die klimaatverandering doorzet. Het helpt immers leuk mee.
Wijn van Jan Jaap Kroon is uitsluitend te koop op het bedrijf. Meer informatie: www.wijngaarddekroonvantexel.nl

Bron: Waddenmagazine | april 2009  Nederlandse wijngebieden  >>