Wijngaard De Linie

Esdoornlaan 38
 Made - Noord-BrabantKlik hier voor website Wijngaard De Linie


Witte wijn met blauwe druiven
Wijndomein De Linie behoort samen met de Apostelhoeve tot de oudste wijnbedrijven die ons land telt. Brabander Marius van Stokkom maakt al sinds 1977 wijn. Het heeft Marius heel wat jaren gekost voordat hij tevreden was over zijn wijn. Maar de aanhouder wint. Op zijn wijngaard in het Noord-Brabantse Made staan uitsluitend edele druiven rassen; de pinot noir, riesling, pinot blanc en gewürztraminer. Wit is zijn paradepaardje, gemaakt van alle witte rassen en óók de rode pinot noir. Door de blauwe druif heel zachtjes te persen vermijd je het contact met de schil en blijft het sap kleurloos. Dit geeft de wijn net even wat meer fruitaroma's.Goed voor goud
Veel wijn heeft hij niet, met maar 1 hectare wijngrond, die genoeg opbrengt om zo nu en dan een partij wit te leveren voor de KLM Business Class. In 2009 won de witte wijn (oogst 2007) tijdens het grote internationale concours van Berlijn een gouden medaille. Marius van Stokkom: 'Dat is de kroon op je werk. Ik zou willen dat er een keurmerk komt voor Nederlandse wijn. Dan weet de consument dat hij een drinkbare wijn koopt. In de speciaal ontwikkelde hybride-druiven, als bijvoorbeeld de regent, geloof ik niet, daar wordt je tong te hoekig van', aldus Marius.

Bron: delicious magazine - maart 2010


Artikel: Perswijn - juli 2003 - Tekst: Hubrecht Duijker
De Brabantse wijnlinie ligt in Made, bij Oosterhout. Want daar bevindt zich de vrij smalle druivenakker van De Linie, een domein waar de stokken in rijen van soms wel tweehonderd meter staan. Fulltime bierbrouwer Marius van Stokkom plantte ze in 1988, kreeg eerst steun en daarna bonje met de gemeente, maar wist ondanks alles zijn wijngoed tot een der toonaangevendste van Nederland te maken. Die reputatie zal ongetwijfeld nog groeien, want in 2002 creëerde Marius zijn beste wijnen ooit. Van de milieuvriendelijk bewerkte, anderhalve hectare tellende wijngaard werd als grootste verrassing een pinot noir voortgebracht. Vroeger ging het sap van de gelijknamige variëteit - die zo'n vijfde van de aanplant vertegenwoordigt - op in de witte wijn, maar de stijgende belangstelling voor rood en de kwaliteit van de druiven deden Van Stokkom enkele jaren geleden besluiten om pinot noir als rode wijn te vinifiëren.

Kunnen blauwe druiven dus toch rijp worden op zo'n noordelijke en bovendien vlakke plek? Jazeker, stelt de wijnbouwer, 'want de grond warmt hier snel op'. De blauwe pinotvruchten moeten echter wel de tijd krijgen om tot volle wasdom te komen. Zo vond hun pluk in 2002 pas op 25 oktober plaats. De gisting geschiedde bij 25 à 30 graden C., en aan pinot noir werden nog twee andere rassen toegevoegd, elk met vijf procent: gamay teinturier (voor de kleur) en regent (Duitse hybride, voor kleur en tannine). Het resultaat is een behoorlijk getinte, echt lekkere wijn waarvan het aroma gedomineerd wordt door een bijna jamachtige, ook wat cassis biedende fruitigheid. Dit verbazingwekkende product kost € 10,50 bij de slijters aan wie Van Stokkom levert, maar wie het zelf in Made komt halen betaalt wat minder.


Winnende wijn door Hubrecht Duijker - 25 augustus 1997
Terwijl de meeste Nederlandse wijngaarden tegen Limburgse hellingen werden aangelegd, plantte Marius van Stokkom zijn eerste druivenstokken zo'n twintig jaar geleden in het zeer vlakke Noord-Brabantse Made. Bijna een decennium later, na alle mogelijke experimenten, creëerde Van Stokkom een echte wijngaard van circa 1,25 hectare. Hij koos eenrijke mix van druivenrassen, waaronder de witte gewürztraminer, kerner, müller-thurgau, riesling en blauwe pinot noir. De wijngaard kreeg als naam De Linie (hoewel de oogst jarenlang verkocht werd als Domaine Walraven & Sax). Kwalitatief drongen de wijnen door tot de Nederlandse top. Dat werd onlangs bewezen op de eerste nationale keuring van Nederlandse wijnen, georganiseerd door de Wijngaardeniers Mergelland. Want op deze wedstrijd kreeg witte De Linie 1996 de eerste prijs. Het is een uit zeven druivensoorten gecomponeerd product met een floraal-fruitig aroma, een vrij lichte structuur, een opwekkende frisheid en een onberispelijke kwaliteit.
Bron: Het Financieele Dagblad


  Foto: Van Stokkom - De gangbare wijngaard ligt op een helling. De Brabantse wijngaard in Made van Van Stokkom is, omdat hij geheel vlak is, pas op korte afstand te onderscheiden van traditionele landbouwakkers in ons land.    

Nederlandse wijngebieden  >>