Hoeve Nekum is een wijngaard, die ligt naast de wijngaarden van de Apostelhoeve. Het Jekerdal bij Maastricht begint op deze wijze al een echt wijngebied te worden met drie wijngaarden in hetzelfde dal. De wijngaard is genoemd naar de gelijknamige hoeve Nekum, een schitterende oude typische Limburgse boerderij met binnenhof. De stokken worden op dezelfde wijze gesnoeid als de Apostel-hoeve, dus dubbel Guyot. De druiven worden na de oogst gekneusd met de druivenkneuzer met rubberen walsen. Hierdoor blijven stelen en pitten intact. Het persen gebeurt met een Wilmes-roestvrijstalen horizontaalpers met buitenliggende spindel. Vergisting en rijping vinden plaats in roestvrijstalen tanks en de wijn wordt in mei gebotteld.
Grondsoort: Löss - Druivenrassen: Müller Thurgau, Riesling, Auxerrois, Pinot Noir
Boek: Op zoek naar Wijngaarden en Wijnmakers - Fred Lorsheijd
|
|
|
Nederlandse wijnmakers door Birthe van Meegeren-Mol
De Nederlandse wijnbouw groeit en de kwaliteit wordt steeds beter. Geweldig! De wijnen van Hoeve Nekum en De Colonjes zijn erg lekker en je rijdt zo naar de wijngaarden toe. Zodra je er aankomt, waan je je in een andere wereld. De oude, kasteelachtige boerderij Nekum ligt in het prachtige Limburgse Jekerdal. De wijnstokken staan aan de zuidzijde van de Louwberg, op indrukwekkend steile hellingen met stijgingspercentage tot 42%. Dat vind je nergens anders in Nederland. Ook de wijngaarden van De Colonjes liggen onwaarschijnlijk mooi op een heuvel in het Gelderse Groesbeek. Zowel Math en Laurent Bollen van Hoeve Nekum als Freek en Anita Verhoeven van De Colonjes ontvangen jaarlijks veel bezoekers. Je ervaart dat ze het geweldig vinden om over hun werk te praten en hun wijnen te schenken.
Hoeve Nekum
Het Jekerdal is
het oudste wijnbouwgebied
van Nederland. Door
de ligging van de
heuvels heeft het
gebied een gunstig
microklimaat. De
heuvels vangen veel
van de regen op
en houden de warmte
in het dal vast.
Het Jekerdal is
daardoor het warmste
en droogste deel
van Zuid-Limburg;
een ideale plek
voor de rijping
van de druiven.
Hoeve Nekum heette
ooit Hoeff Nyedekom,
de hoeve van beneden
in het dal. De historie
van het boerenbedrijf
waar al eeuwen akkerbouw
en veeteelt wordt
beoefend, gaat tot
in 1304 terug, maar
de wijnbouw is veel
jonger. In 1988
plantte de familie
Bollen uit liefhebberij
de eerste druiven.
Ze kozen voor
auxerrois,
müller-thurgau
en
riesling: rassen
die het ook in Luxemburg
en de Elzas goed
doen.
|
Wijnhoeve De Colonjes
De geschiedenis van De Colonjes is korter. Toen eigenaar Freek Verhoeven met pensioen ging, wilde hij iets nieuws aanpakken. In 2001 plantte hij de eerste druiven. Wat als een hobby met vrijwilligershulp begon, is nu een wijnbedrijf. De Colonjes werkt niet met Franse druivensoorten, maar met hybride druivenrassen zoals johanniter, cabernet blanc en regent. Deze rassen zijn speciaal ontwikkeld voor een klimaat als het onze en beter bestand tegen de Hollandse kou en nattigheid, dus minder gevoelig voor plantenziektes als meeldauw. Bij De Colonjes wordt biologisch gewerkt: zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het huis is genoemd naar de rivier de Colonjes die langs de wijngaard stroomt.
2009:
Goed wijnjaar!
De wijnen uit 2009
zijn echt heel goed,
onder andere door
het uitstekende
weer. De twee witte
wijnen van De Colonjes
zijn gemaakt van
de 'nieuwe' hybride
druiven. Ze zijn
fruitig en hebben
opvallend sappige
zuren. Door die
combinatie drink
ik ze 't liefst
aan tafel. Ze passen
bijvoorbeeld goed
bij salades met
tuinkruiden en de
pittige johanniter
is perfect bij schaal-
en schelpdieren.
De
auxerrois van
Hoeve Nekum lijkt
op een
pinot gris met
zijn abrikoosachtige,
kruidige smaak.
Hij is ideaal bij
kip en (Limburgse)
kaas.
Bron:
Gall&Gall, Proef
& Feest - 23 augustus/26
september 2010
Hoeve Nekum
door Sietske de
Vet
Hoeve Nekum is een
van de oudste wijngaarden
van Nederland. De
familie Bollen is
in 1988 begonnen
met wijnbouw. Dankzij
het gunstige klimaat
- een humusrijke
kalkbodem die regelmatig
wordt verwarmd door
de zon - leent het
Jekerdal zich uitstekend
voor druiventeelt.
Math en Laurent
Bollen telen vier
soorten druiven:
rivaner,
auxerrois,
riesling voor
droge witte wijn
en
pinot noir voor
rode wijn.
Eind zomer beginnen
de druiven al aardig
te rijpen. In oktober
worden ze liefdevol
met de hand geplukt,
stuk voor stuk.
En alleen de beste
zijn voor de wijn
bestemd. De wijn
is te koop én te
proeven bij de hoeve'.
Bron: AD - 27 september
2008
Guyot-snoeiwijze
waarbij de druivenstok
tot op 1 tak wordt
teruggesnoeid. Deze
snoeiwijze komt
in de Nederlandse
wijngaarden het
meest voor en is
ook kenmerkend voor
de streek Bordeaux.
Snoei: enkel Guyot
|
Snoei: dubbel Guyot
|
Aan een vrij korte, ongeveer 1 meter, meerjarige stam worden 1 of 2 eenjarige scheuten horizontaal langs ijzerdraden geleid, al dan niet in boogvorm, meestal met het uiteinde van de stengel naar beneden gericht. Laat men 1 scheut aan de hoofdstam, dan spreekt men van enkel Guyot, bij 2 scheuten van dubbel Guyot. Het aantal ogen van de scheut(en) dus ook de lengte van de scheut(en) bepaalt de mogelijke opbrengst aan druiven per plant. Op ieder oog ontstaat als regel een jonge zijtak die bloemknoppen draagt en zodoende ook druiven kan vormen. De jonge zijtakken groeien verticaal en worden aan de erboven hangende horizontale steundraden vastgebonden. In de winter laat men 1 jonge zijtak aan de scheut die het dichtst bij de stam is geplaatst staan en snoeit de scheut weg. Deze zijtak wordt net als de scheut van het vorige jaar weer horizontaal langs het ijzerdraad geleid op lengte (het gewenste aantal ogen) teruggesnoeid.
Druivenkneuzer/ontsteler
De druiven worden eerst ontsteelt en daarna gekneusd
|
|
|