Wijngoed Hoeve Nekum

Hoeve Nekum is een wijngaard, die ligt naast de wijngaarden van de Apostelhoeve. Het Jekerdal bij Maastricht begint op deze wijze al een echt wijngebied te worden met drie wijngaarden in hetzelfde dal. De wijngaard is genoemd naar de gelijknamige hoeve Nekum, een schitterende oude typische Limburgse boerderij met binnenhof. De stokken worden op dezelfde wijze gesnoeid als de Apostel-hoeve, dus dubbel Guyot. De druiven worden na de oogst gekneusd met de druivenkneuzer met rubberen walsen. Hierdoor blijven stelen en pitten intact. Het persen gebeurt met een Wilmes-roestvrijstalen horizontaalpers met buitenliggende spindel. Vergisting en rijping vinden plaats in roestvrijstalen tanks en de wijn wordt in mei gebotteld.
Grondsoort: Löss - Druivenrassen: Müller Thurgau, Riesling, Auxerrois, Pinot Noir

Boek: Op zoek naar Wijngaarden en Wijnmakers - Fred LorsheijdWijngoed Hoeve Nekum
Math en Laurent Bollen
Nekummerweg 31
Maastricht - Jekerdal - NL
 

Webpagina: wijnetiketten


Fotostrip: ons bezoekje 26 juni 2009


Nederlandse wijnmakers door Birthe van Meegeren-Mol
De Nederlandse wijnbouw groeit en de kwaliteit wordt steeds beter. Geweldig! De wijnen van Hoeve Nekum en De Colonjes zijn erg lekker en je rijdt zo naar de wijngaarden toe. Zodra je er aankomt, waan je je in een andere wereld. De oude, kasteelachtige boerderij Nekum ligt in het prachtige Limburgse Jekerdal. De wijnstokken staan aan de zuidzijde van de Louwberg, op indrukwekkend steile hellingen met stijgingspercentage tot 42%. Dat vind je nergens anders in Nederland. Ook de wijngaarden van De Colonjes liggen onwaarschijnlijk mooi op een heuvel in het Gelderse Groesbeek. Zowel Math en Laurent Bollen van Hoeve Nekum als Freek en Anita Verhoeven van De Colonjes ontvangen jaarlijks veel bezoekers. Je ervaart dat ze het geweldig vinden om over hun werk te praten en hun wijnen te schenken.

Hoeve Nekum
Het Jekerdal is het oudste wijnbouwgebied van Nederland. Door de ligging van de heuvels heeft het gebied een gunstig microklimaat. De heuvels vangen veel van de regen op en houden de warmte in het dal vast. Het Jekerdal is daardoor het warmste en droogste deel van Zuid-Limburg; een ideale plek voor de rijping van de druiven. Hoeve Nekum heette ooit Hoeff Nyedekom, de hoeve van beneden in het dal. De historie van het boerenbedrijf waar al eeuwen akkerbouw en veeteelt wordt beoefend, gaat tot in 1304 terug, maar de wijnbouw is veel jonger. In 1988 plantte de familie Bollen uit liefhebberij de eerste druiven. Ze kozen voor auxerrois, müller-thurgau en riesling: rassen die het ook in Luxemburg en de Elzas goed doen.

Wijnhoeve De Colonjes
De geschiedenis van De Colonjes is korter. Toen eigenaar Freek Verhoeven met pensioen ging, wilde hij iets nieuws aanpakken. In 2001 plantte hij de eerste druiven. Wat als een hobby met vrijwilligershulp begon, is nu een wijnbedrijf. De Colonjes werkt niet met Franse druivensoorten, maar met hybride druivenrassen zoals johanniter, cabernet blanc en regent. Deze rassen zijn speciaal ontwikkeld voor een klimaat als het onze en beter bestand tegen de Hollandse kou en nattigheid, dus minder gevoelig voor plantenziektes als meeldauw. Bij De Colonjes wordt biologisch gewerkt: zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het huis is genoemd naar de rivier de Colonjes die langs de wijngaard stroomt.

2009: Goed wijnjaar!
De wijnen uit 2009 zijn echt heel goed, onder andere door het uitstekende weer. De twee witte wijnen van De Colonjes zijn gemaakt van de 'nieuwe' hybride druiven. Ze zijn fruitig en hebben opvallend sappige zuren. Door die combinatie drink ik ze 't liefst aan tafel. Ze passen bijvoorbeeld goed bij salades met tuinkruiden en de pittige johanniter is perfect bij schaal- en schelpdieren. De auxerrois van Hoeve Nekum lijkt op een pinot gris met zijn abrikoosachtige, kruidige smaak. Hij is ideaal bij kip en (Limburgse) kaas.

Bron: Gall&Gall, Proef & Feest - 23 augustus/26 september 2010


Hoeve Nekum door Sietske de Vet
Hoeve Nekum is een van de oudste wijngaarden van Nederland. De familie Bollen is in 1988 begonnen met wijnbouw. Dankzij het gunstige klimaat - een humusrijke kalkbodem die regelmatig wordt verwarmd door de zon - leent het Jekerdal zich uitstekend voor druiventeelt. Math en Laurent Bollen telen vier soorten druiven: rivaner, auxerrois, riesling voor droge witte wijn en pinot noir voor rode wijn.
Eind zomer beginnen de druiven al aardig te rijpen. In oktober worden ze liefdevol met de hand geplukt, stuk voor stuk. En alleen de beste zijn voor de wijn bestemd. De wijn is te koop én te proeven bij de hoeve'.

Bron: AD - 27 september 2008


Guyot-snoeiwijze waarbij de druivenstok tot op 1 tak wordt teruggesnoeid. Deze snoeiwijze komt in de Nederlandse wijngaarden het meest voor en is ook kenmerkend voor de streek Bordeaux.


Snoei: enkel Guyot


Snoei: dubbel Guyot

Aan een vrij korte, ongeveer 1 meter, meerjarige stam worden 1 of 2 eenjarige scheuten horizontaal langs ijzerdraden geleid, al dan niet in boogvorm, meestal met het uiteinde van de stengel naar beneden gericht. Laat men 1 scheut aan de hoofdstam, dan spreekt men van enkel Guyot, bij 2 scheuten van dubbel Guyot. Het aantal ogen van de scheut(en) dus ook de lengte van de scheut(en) bepaalt de mogelijke opbrengst aan druiven per plant. Op ieder oog ontstaat als regel een jonge zijtak die bloemknoppen draagt en zodoende ook druiven kan vormen. De jonge zijtakken groeien verticaal en worden aan de erboven hangende horizontale steundraden vastgebonden. In de winter laat men 1 jonge zijtak aan de scheut die het dichtst bij de stam is geplaatst staan en snoeit de scheut weg. Deze zijtak wordt net als de scheut van het vorige jaar weer horizontaal langs het ijzerdraad geleid op lengte (het gewenste aantal ogen) teruggesnoeid.

                                                 
Druivenkneuzer/ontsteler
De druiven worden eerst ontsteelt en daarna gekneusd


Nederlandse wijngebieden  >>