De Reestlandhoeve: Wijn voor welingelichte kringen - tekst: Cila van der Endt
Wijn uit het Reestdal? Jazeker. De heerlijke volrode Regent van de Reestlandhoeve was eigenlijk de eerste nieuwe Nederlandse wijn die ik ooit proefde en maakte onmiddellijk nieuwsgierig naar meer. Het was de eerste nieuwe Nederlandse bovendien, die prominent op de wijnkaart van diverse (sterren)restaurants mocht prijken. En dat wil toch wel wat zeggen.
Niettemin is de Reestlandhoeve een superjong wijnbedrijf. Een uitbreiding in feite van het gecombineerde boerenbedrijf van John en Wilma Huisman, dat pas in 2003 werd uitgebreid met een wijnareaal, aangezien John om gezondheidsredenen moest stoppen met de melkveehouderij. Wilma zette daarom de schouders onder een lang gekoesterde ambitie: wijnen maken die zó goed zouden zijn, dat ze in het nabije driesterrenrestaurant De Librije op de kaart mochten staan.
Haar eerste pogingen als wijnboerin sloegen direct goed aan "…behalve misschien voor wat betreft onze eerste oogst, want die werd in één middag voor driekwart door de spreeuwen weggewerkt," memoreert Wilma. "Een lelijke tegenvaller dus. Maar dat probleem is inmiddels grotendeels verholpen. Onder andere door plaatsing van een nestkast voor een torenvalkenpaar, want daar hebben die brutale rakkers niet van terug."
De druivenstokken staan er patent bij, dat moet gezegd. Aangezien Wilma van huis uit homeopaat is laat zij er ook haar homeopathische kennis op los onder het motto: 'alles wat goed is voor de mens kan voor planten evenmin slecht zijn.' Op 3 hectaren terrein staan hybride rassen als Solaris, Johanniter en Regent, alle volgens het Guyotsysteem opgebonden, maar ook tafeldruiven als Muscat bleu - dat wil zeggen: "alleen voor het sap en misschien binnenkort voor een halfdroge tot zoete, prachtig lichtroze dessertwijn," hoopt Wilma.
Tal van nieuwe hybride druivenrassen - Foto: David Lindsey:
|
De wijngaard wordt weliswaar niet geheel biodynamisch bewerkt maar er wordt wel zo veel mogelijk rekening gehouden met de stand van de planeten. Wel voldoet de wijngaard aan de normen van de biologische teelt van druiven en is SKAL gecertificeerd.
Bezoekers aan De Reestlandhoeve krijgen uitleg over het wel en wee van het leven in een wijngaard middels verduidelijkende panelen, welke tevens de bewegwijzering zijn langs het wijnwandelpad tussen de druivenstokken, natuurlijk steevast eindigend in het proeflokaal. Voor een rondleiding met proeverij wordt een entree geheven, behalve uiteraard voor kinderen; daarvoor wordt een leuke ranjaproeverij georganiseerd.
Recent wordt geëxperimenteerd met nieuwe rassen als Pinotin en Cabernet Cortis in een zoektocht naar nog meer body en bite. Vooral laatstgenoemde blijkt een druivensoort die hoogst 'gastro inzetbaar' is en komt waarschijnlijk te staan op de beoogde uitbreiding met 2 hectare nieuw terrein. Tot nog toe vindt vinificatie van de oogst steeds plaats bij collega wijnboerderij Hof van Twente, onder auspiciën van de Duitse wijnmaker Dietrich Marbé-Sans. Een geslaagde veneuze alliantie want de wijnen uit het Reestdal pronken op steeds meer wijnkaarten in den lande. Onder meer ook bij Hotel/Restaurant De Zon in Ommen, dat tijdens een werkbezoek van Koningin Beatrix onlangs een lunch met Overijsselse streekproducten mocht verzorgen. Na afloop vertrouwde Hare Majesteit Wilma toe dat zij haar wijnen erg lekker had gevonden!
Noviteit was vorig jaar de mousserende rosé, Reestlander Parel gedoopt, die eigenlijk dankzij een ongelukje ontstond maar tijdens de Nationale Wijnkeuring van 2008 - u raadt het - al meteen in de prijzen viel en ook in 2009 een bronzen medaille 'wegdroeg'. Daarnaast wordt nog een stille rosé gemaakt, de eerder genoemde fraaie rode Regent barrique, een droge en een halfdroge witte wijn - Nederlanders houden wel van een zoetje, aldus Huisman - gemaakt van cuvées tussen Johanniter en Solaris. Zelfs de experimentele huisgemaakte grappa is de moeite waard. Een digestief met een heerlijk getoast aroma, afkomstig van snippers kersenhout uit - eveneens eigen - boomgaard. En zo stoomt De Reestlandhoeve onverdroten dóór en bleek zelfs de enige NL wijngaard die tijdens de Nationale Wijnkeuring eind september 2009 maar liefst twéé zilveren medailles behaalde, te weten voor de Reestlander wit 2008 en de Reestlander wit cuvée 2008, een samenstelling van Johanniter en Solaris. Spotgoedkoop zijn de wijnen van de Reestlandhoeve met een iets bovengemiddelde prijs van € 12,- per fles niet te noemen maar (quote:) "... die prijs wordt niet alleen bepaald door de kosten, je koopt daarmee immers ook een stukje exclusiviteit. "
Bron: Watch Advertentiebijlage 2009
|