Wijnhoeve De kleine Schorre

 



Wijnhoeve De kleine Schorre
Zuiddijk 4
Dreischor - Schouwen-Druivenland - Zeeland

Webpagina: wijnetiketten


Dia-animatie: ons bezoekje 6 juni 2009


Wijnhoeve de kleine Schorre: Zeeuwse zaligheden  - Tekst: Cila van der Endt
Op initiatief van zes ondernemende Zeeuwse heren, werd in 2001 Wijnhoeve De Kleine Schorre opgericht. Gesitueerd op het vlakke polderland nabij het ringdorp Dreischor op Schouwen Duiveland - dat door 'insiders' alras verbasterd werd tot Schouwen D®uiveland - groeide de wijngaard in de loop der jaren voorbeeldig uit tot een fors areaal van 8 hectaren en is daarmee de grootste wijngaard van Nederland mét plannen voor een uitbreiding van nog eens 2 hectaren, waarvan inmiddels nog anderhalf te gaan is.
Er zijn uitsluitend witte druivenstokken neergezet, aangezien een van de belangrijkste criteria was - en is - dat de smaak van de wijnen naadloos moet aansluiten bij al het zalig zilte goeds dat de provincie Zeeland vanouds te bieden heeft. Waarvan akte! Denk aan mosselen en oesters maar ook aan 'zeegroente' als lamsoren en zeekraal, platvissoorten en natuurlijk de sublieme Oosterschelde-kreeft.
De keus qua druivenrassen viel daarom op klassiekers als Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris en Rivaner, verwerkt als monocépages of tot diverse cuvées. Witte wijnen voor elk uur van de dag, welke vanzelfsprekend ook door de plaatselijke horeca graag worden geschonken. Een drietal wijnen van de Kleine Schorre werd begin 2009 zelfs gekozen voor de KLM business class. Letterlijke hoogvliegers dus... met als gevolg dat de oogst van 2008 helaas nu al op is!
Niettemin produceren momenteel zo'n 20.000 enthousiaste druivenstokken jaarlijks vele hectoliters aan geurig druivensap, dat in de eigen wijnmakerij te Dreischor onder supervisie van het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d'Or bekwaam wordt gevinificeerd en gebotteld. Achter in de karakteristieke zwartgeteerde schuur uit 1735, een der oudste boerderijen van Dreischor, werd een aan alle moderne eisen voldoende wijnkelder ingericht, waarin stalen cuves en eiken vaten broederlijk bijeen staan en waken over hun veneuze toekomst. De ruimte daarvóór is een gezellig proeflokaal, waar alle volk dat De Kleine Schorre een warm hart toedraagt mag komen proeven en genieten van hun wijnen in combinatie met kleine, tapasachtige Schouwse hapjes of complete maaltijden met deze streekproducten. Daarvoor is altijd veel belangstelling, mede vanuit de gelijknamige minicamping op het aangrenzende terrein, wier tijdelijke bewoners graag meehelpen met allerlei voorkomende werkzaamheden in de wijngaard - waarvan de pluk uiteraard de meeste mankracht vergt. Maar ook zogenoemde certificaathouders worden bij de Wijnhoeve betrokken; mensen die voor een bepaalde periode een aantal wijnstokken leasen.


Vaak wordt de oogst binnengehaald met behulp van vrijwilligers

Tja, met één klik van de muis kun je tegenwoordig al wijneigenaar worden…!
Op de eerste zaterdag van augustus barst jaarlijks Hét Zeeuwse Wijnfeest los. Een evenement dat de polder op haar grondvesten doet schudden.

Bron: Watch Advertentiebijlage 2009


Druivenplukkers gezocht voor seizoen 2009 - Tekst: Inge Heuff
Niet in Zuid-Frankrijk maar 'gewoon' op Schouwen-Duiveland. Bij Dreischor, tussen de akkers met aardappelen, bieten en spruiten, ligt sinds 2001 de wijnhoeve De Kleine Séhorre. De wijngaard is inmiddels de grootste van Nederland. En levert voor het tweede jaar op rij aan de world business class van de KLM - om maar een afnemer te noemen.
De Kleine Schorre is een toonaangevend voorbeeld van transitie in de landbouw. Het traditionele akkerbouwfamiliebedrijf op één van de oudste boerderijen uit de omgeving - de authentieke, zwartgeteerde schuur dateert uit 1735 - heeft in acht jaar een totale omslag gemaakt. Onder het genot van een jenevertje is deze wijnhoeve als spontaan idee ontsproten uit het brein van vijf heren. Behalve de wijngaard beschikt De Kleine Schorre over een proeflokaal, worden er rondleidingen gehouden en bestaat het assortiment van de landbouwwinkel vrijwel geheel uit streekproducten. Ook is er een minicamping waar, als de vakantiegangers vertrokken zijn, de druivenplukkers voor half geld kunnen kamperen.

Wijn van zilte bodem
De Kleine Schorre verbouwt vier soorten druiven: de Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois en Rivaner. Deze zijn geselecteerd in samenwerking met het Luxemburgse wijnhuis Cep d'Or, dat vooral in de eerste jaren een steun en toeverlaat was voor Johan van de Velde en zijn vader Krijn Jan. 'Onze grond blijkt uitstekend geschikt te zijn voor de teelt van deze witte druiven', vertelt Van de Velde junior. 'We zijn begonnen met ruim een hectare en zitten nu op acht hectare. De komende twee jaar willen we doorgroeien tot tien hectare. Dat we voor witte druiven hebben gekozen, heeft er ook mee te maken dat deze prima passen bij de Zeeuwse Zilte Zaligheden die wij ook promoten.'

Oude kunst en moderne productie
De kunst van wijn maken is vele eeuwen ouder dan de grond waar deze Zeeuwse wijnstokken in staan. Maar juist omdat die klei gewonnen is uit de zee, en er vele stormvloeden overheen zijn gejaagd, krijgen de druiven de verrassende smaak die zo uitstekend past bij de zilte gerechten uit Zeeland. De wijngaard produceert op moderne wijze. De wijn ligt te rijpen in grote roestvrijstalen vaten. Van de Velde: 'Een deel van de Pinot Blanc oogst laten we nog eens zes tot negen maanden rijpen op eikenhout voor onze serie Schouwen- D®uiveland Barrique.' Ook het bottelen gebeurt op het 'chateau' en is ieder jaar één van de hoogtepunten.

Wijnstokken leasen
De promotie is op bijna on-Zeeuwse wijze aangepakt. Zo kunnen liefhebbers tien wijnstokken voor één tot drie jaar leasen. Daarvoor krijgen zij behalve twaalf flessen wijn uit dat jaar, ook andere voordelen. Dit levert een nog steeds groeiende groep Vrienden op die de wijn (inter)nationaal promoten. De wijnen hebben hun plaats veroverd op de jaarlijkse opening van het Oostersehelde-kreeftseizoen, de Nationale Zeeuwse Oesterparty, het Zeeuwse Diner in perscentrum Nieuwspoort en bij Nederlandse handelsmissies. Maar ook in de mandjes met streekproducten, bij slijterijen en ruim vijftig restaurants waaronder een aantal met Michelinster.
De vijf heren - nu aandeelhouders - nippen nog maar zelden aan hun jenevertje. Liever genieten zij van één van de vijf soorten wijn van De Kleine Schorre en bedenken dan hoe het allemaal zo gekomen is.
In 2001 gingen de eerste 20.000 wijnstokken de grond in op zes hectare. In 2005 werd voor het eerst een oogst commercieel gebotteld en verkocht. 3.700 kilo druiven leverden 2.700 liter wijn op, goed voor 3.150 flessen. De Kleine Schorre heeft nu acht hectare aangeplant met in het totaal 30.000 wijnstokken. In 2008 werden 40.000 flessen gevuld. Naar verwachting zal De Kleine Schorre in 2015 de 100.000 flessen halen.

Bron: Zilt Zeeland 01/voorjaar 2009



Nederlandse wijngebieden  >>