Wijngebied Weststeiermark

De Weststeiermarkse heuvels en bergen zijn de thuisbasis van de Schilcher (rosé), die gemaakt wordt van de blauer wildbacher. Deze roséwijn, met zijn zeer hoge zuren en zijn unieke karakter, is een specialiteit uit dit kleine wijngebied met 500 ha aan wijngaarden. Naast blauer wildbacher, waarvan zo'n 400 ha is aangeplant, worden er ook de welschriesling, weiβburgunder (pinot blanc), müller-thurgau zweigelt en de sauvignon blanc in het wijngebied aangeplant. De wijngaarden in de Weststeiermark liggen op een hoogte tussen 400 en 600 meter boven de zeespiegel op de uitlopers van Koralpe en Reinischkogel. Het merendeel van de wijngaarden ligt dan ook op steile hellingen op gneis- en leisteenbodem.



Schilcher (rosé)
Hoewel Oostenrijk vooral bekend staat om zijn aromatische, pure witte wijnen uit het pittoreske Wachau of Kamptal en zoete wijnen uit Neusiedlersee, kent dit land ook een echte rosé-traditie. In het meest zuidoostelijk gelegen wijngebied Weststeiermark, direct grenzend aan Slovenië, wordt volgens eeuwenoude traditie een rosé-specialiteit gemaakt: de Schilcher. Hoewel er tegenwoordig ook een dieprode wijn vandaan komt, dateert de rosé van veel langer geleden. Naar verluidt zou componist Franz Schubert er al van hebben genoten toen hij verbleef op Schloss Wilbach en er zijn bekende Forellenkwintet componeerde. Schilcher is een specialiteit omdat het gemaakt is van een inheems druivenras - de blauer wildbacher. Deze druif heeft hoge, fruitige zuren zoals in rabarber. Er wordt zowel een stille als een mousserende Schilcher gemaakt. Juist die zuren geven de Schilcher Sekt zijn pikant droge karakter. De wijnmaker Franz Strohmeier uit Lestein maakt beide stijlen. Strohmeiers Schilchers zijn kurkdroog, licht aromatisch, bevatten die hoge zuren en barsten van het rode fruit als frambozen en aardbeien. Een ideale, uitermate verfrissende rosé voor een snikhete middag. In tegenstelling tot veel moderne rosés die zo jong mogelijk moeten worden gedronken, kunnen Schilcherwijnen met één of twee jaar flesopleg juist verbeteren.

Bron: Rosé boek | Cees van Casteren en Magda van der Rijst


Wijngebieden Oostenrijk  >>