Culinair Ambacht
Bij restaurant De Jouster Toer maken ze alles zelf. Van het ijs en de broodjes tot het koekje bij de koffie. Johan Schotanus en Diana Thijsseling gaan voor 100 procent ambachtelijk.

Johan en Diana rolden vijftien jaar geleden in het restaurantwezen. Via vrienden kochten ze het toen al bestaande restaurant en hebben het in twee verbouwingen gevormd tot wat het nu is. Een prachtig, stijlvol ingericht etablissement. Knus, modern en eigentijds.

Acht jaar geleden vond een rigoureuze verbouwing plaats. De keuken, elektriciteit, alles werd vernieuwd. De tweede renovatie vond anderhalf jaar geleden plaats. Binnenhuisarchitect Brecht Beetstra uit Joure heeft alles in dezelfde, strakke stijl ingericht. 'We wilden het modern, maar niet kil', vertelt Diana. 'En dat is ontzettend goed gelukt.'

Witte meubels en muren vormen de basis, aangevuld met een aantal bijzondere accessoires. Aan de wand hangen prachtige, grote oude foto's van Joure. Ook werd besloten om vloerbedekking in de zaak te laten leggen. 'Het is altijd zo vervelend als je heerlijk zit te eten, dat er iemand met de stoel schuift. Door de vloerbedekking heeft niemand hier meer last van en is de akoestiek ook beter: aldus Diana.

Hoogstandjes
Voor het diner zijn in totaal elf tafels binnen beschikbaar, buiten ook nog eens twee. Tijdens de lunch is met goed weer het terras geopend, waar voorafgaand aan het diner ook een aperitief genuttigd kan worden. Voor het zevende jaar op rij is De Jouster Toer vermeld in het bekende culinaire tijdschrift Lekker. Dit jaar is het restaurant ook nog eens Iens Topper voor de regio Friesland én doet het bedrijf mee aan de restaurant-week van Dining City. Liefhebbers van culinaire hoogstandjes kunnen tijdens die week voor een vast bedrag dineren bij allerlei toprestaurants in Nederland.

De kaart van De Jouster Toer bevat altijd een verrassingsmenu met vier of vijf gangen. De hoofdingrediënten zijn seizoensgebonden en ambachtelijk. 'Wij werken het liefst met seizoensproducten uit de omgeving', legt Johan uit. 'Zo halen wij de geitenkaas bij een boer uit Oude Bildtzijl vandaan.

De Hollandse garnaaltjes worden handgepeld in Zoutkamp en er wordt veel samen gewerkt met lokale vissers: Diana en Johan houden van ambachtelijke bereidingen. 'Als gasten bijvoorbeeld een sorbet bestellen is het fruit vers gesneden en het ijs zelf gemaakt.'

Diana fungeert als gastvrouw en wordt bijgestaan door gastheer Simon Lamsma. Naast het feit dat Johan in de keuken staat, is hij vinoloog. 'Hij geeft bij elke gerecht aan welke wijn er het beste bij past. Wij hebben een mooie wijnkaart, met wijnen van over de hele wereld.' Tijdens hun vakantie proeven ze ook vaak wijnen', vertelt Diana. 'Wij gaan vaak naar locaties waar wijn wordt gemaakt. Zo zijn we al eens naar Australië geweest, net als Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Bourgogne.'

Het restaurant is gevestigd tegenover De Jouster Toer, een markant bouwwerk in het centrum van de belangrijkste winkelstraat. 'Als een Jouster onderweg naar huis is en de toren weer ziet, krijgt hij of zij direct een thuisgevoel', legt de gastvrouw uit. 'Dat fijne gevoel van thuiskomen, willen wij hier ook graag uitstralen.'

Vijftien gangen
Op zaterdag 17 september 2011 vindt in de kerk voor het eerst een uniek evenement plaats: Food & Fashion. Hier doen verschillende winkeliers uit Joure aan mee. Er vinden mooie modeshows plaats en de hapjes en drankjes worden onder andere verzorgd door Johan en Diana. 'En er zal ergens in november nog iets bijzonders plaatsvinden in ons restaurant', verklapt Johan. 'Ons restaurant bestaat dit jaar vijftien jaar en om dat te vieren organiseren wij een culinaire wijn- en spijsavond bestaande uit vijftien gangen. Wanneer weten we nog niet precies, maar via de website: www.dejoustertoer.nl zullen we onze gasten op de hoogte houden.

Bron: Lourens J.C. -Tailor-made Magazine ● Fall 2011 


Restaurant De Jouster Tour - Joure  >>