Johan en Diana rolden vijftien jaar geleden in het restaurantwezen. Via vrienden kochten ze het toen al bestaande restaurant en hebben het in twee verbouwingen gevormd tot wat het nu is. Een prachtig, stijlvol ingericht etablissement. Knus, modern en eigentijds. Acht jaar geleden vond een rigoureuze verbouwing plaats. De keuken, elektriciteit, alles werd vernieuwd. De tweede renovatie vond anderhalf jaar geleden plaats. Binnenhuisarchitect Brecht Beetstra uit Joure heeft alles in dezelfde, strakke stijl ingericht. 'We wilden het modern, maar niet kil', vertelt Diana. 'En dat is ontzettend goed gelukt.' Witte meubels en muren vormen de basis, aangevuld met een aantal bijzondere accessoires. Aan de wand hangen prachtige, grote oude foto's van Joure. Ook werd besloten om vloerbedekking in de zaak te laten leggen. 'Het is altijd zo vervelend als je heerlijk zit te eten, dat er iemand met de stoel schuift. Door de vloerbedekking heeft niemand hier meer last van en is de akoestiek ook beter: aldus Diana.
Hoogstandjes De kaart van De Jouster Toer bevat altijd een verrassingsmenu met vier of vijf gangen. De hoofdingrediënten zijn seizoensgebonden en ambachtelijk. 'Wij werken het liefst met seizoensproducten uit de omgeving', legt Johan uit. 'Zo halen wij de geitenkaas bij een boer uit Oude Bildtzijl vandaan. De Hollandse garnaaltjes worden handgepeld in Zoutkamp en er wordt veel samen gewerkt met lokale vissers: Diana en Johan houden van ambachtelijke bereidingen. 'Als gasten bijvoorbeeld een sorbet bestellen is het fruit vers gesneden en het ijs zelf gemaakt.' Diana fungeert als gastvrouw en wordt bijgestaan door gastheer Simon Lamsma. Naast het feit dat Johan in de keuken staat, is hij vinoloog. 'Hij geeft bij elke gerecht aan welke wijn er het beste bij past. Wij hebben een mooie wijnkaart, met wijnen van over de hele wereld.' Tijdens hun vakantie proeven ze ook vaak wijnen', vertelt Diana. 'Wij gaan vaak naar locaties waar wijn wordt gemaakt. Zo zijn we al eens naar Australië geweest, net als Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Bourgogne.'
Het restaurant is gevestigd tegenover De Jouster Toer, een markant bouwwerk in het centrum van de belangrijkste winkelstraat. 'Als een Jouster onderweg naar huis is en de toren weer ziet, krijgt hij of zij direct een thuisgevoel', legt de gastvrouw uit. 'Dat fijne gevoel van thuiskomen, willen wij hier ook graag uitstralen.'
Vijftien
gangen Bron: Lourens J.C. -Tailor-made Magazine ● Fall 2011
|