In 1990 ontving Calatayud zijn denominacíon de origen (DO) en werd, na Cariñena, de grootste producent van kwaliteitswijnen van de regio Aragon. Het gebied ontleent zijn naam aan de plaats Calatayud, in de provincie Aragon. Het klimaat in Calatayud is fractioneel koeler en vochtiger dan in het direct ten oosten ervan gelegen wijngebied Cariñena. Kenmerkend voor het gebied Calatayud zijn de rivierdalen, die dwars door de streek stromen. De Jalón rivier en enkele van zijn zijrivieren heeft gedurende duizenden jaren brede, diepe dalen in het bergachtige terrein geslepen. Dit valleienland wordt omgeven door forse bergketens, die een deel vormen van het Iberisch massief en waarvan sommige toppen hebben van meer dan 1400 meter. De agrarische gronden van Calatayud liggen 500 tot 700 meter boven de zeespiegel; sommige percelen met druivenstokken reiken zelfs tot 1000 meter. De 11.000 hectaren wijngrond zijn voornamelijk beplant met de belangrijkste druif garnacha tinta en daarna de tempranillo met de viura (macabeo). De innovatieve wijnbouwers experimenteren ook met syrah, cabernet sauvignon en merlot. De meeste wijnen worden bij lage temperatuur vergist en gaan snel op fles. Hun geur en smaak worden gekenmerkt door souplesse, frisheid en fruitigheid. |