Is een jong en relatief klein (2000 hectare) wijngebied in Catalonië en is ontstaan als subzone van het grote wijngebied Tarragona. Het gebied is een afwisselend landschap van bergen, heuvels en de bodem is vaak erg rotsachtig, van rode ijzerhoudende rotsgrond tot witte kalkgrond, afwisselend met arme zanderige bodem. De wijnboeren die jonger zijn dan 40 jaar, geloven dat jeugd in combinatie met een solide wijnbouwtraditie synoniem is aan toekomst, nieuwe ideeën en het nemen van risico's. Sinds 2001 mogen de wijnen gebotteld worden onder de naam D.O. Montsant. De meeste van de geproduceerde wijnen zijn rode evenwichtige en aromatische wijnen, gemaakt van de traditionele druivenrassen, Grenache (Garnatxa in het Catalaans) en Carignan (Carinyena in het Catalaans). Voor de witte wijnen worden de traditionele druivensoorten witte Grenache (Garnatxa blanca in het Catalaans) en Macabeo gebruikt. Deze staan bekend om hun zachtheid, hun grote smaak, de structuur en de elegante en subtiele aroma's. Rosé wijnen uit Montsant winnen gestaag terrein. Ze zijn zeer aromatisch, zijdeachtig, met intense aroma's van bosvruchten.. |