Wijngebied Utiel-Requeña
Een D.O. voor rode wijn en rosé uit het midden van Spanje, iets ten westen van Valencia. In deze wijnstreek maakt men van de blauwe bobal krachtige, zeer donkere wijnen (vino de doble pasta), maar ook lichtere claretes (lichtgekleurde, elegante rode wijn) en frisse, droge rosés. De zuurgraad is prettig hoog, zodat ze meestal ondanks hun zuidelijke afkomst niet log maar elegant zijn. Ook plant men steeds meer cencibél (tempranillo) en granacha aan. De wijnen worden daarom steeds minder rustiek, maar worden meer levendige, aromatische rode wijnen.


Informatie op het etiket
Op de etiketten van Spaanse wijnen is veel informatie over de inhoud van de fles te vinden. Op dit etiket wordt behalve de naam van de wijn en het oogstjaar, ook de druivensoort, de tempranillo, genoemd. De D.O. [dénominacion de origen] garandeert dat de wijn officieel uit Utiel-Requena komt. Met de term 'crianza' vertelt de producent dat de wijn minstens een jaar op houten vat heeft gelegen. Daarna heeft hij nog op fles gerijpt. Op het rugetiket staat een kaartje van Spanje waarop de herkomst van de wijn is aangegeven.

In de schaduw van Valencia
Hoewel grote delen van Utiel-Requena uit onafgebroken wijngaarden bestaan, komt de naam als herkomstgebied (nog) niet vaak op de fles voor. Een groot deel van de opbrengst wordt namelijk als mengwijn gebruikt en komt onder andere als D.O. Valencia op de markt. Maar sinds 1987, toen Utiel-Requena als zelfstandig wijngebied werd erkend, is er geïnvesteerd om de kwaliteit te verbeteren en om een wijn te maken die typisch is voor de streek.


Wijngebieden Spanje  >>