Wijngebied Mont-sur-Rolle

De 270 hectare van deze wijngaard plaatsen Mont-sur-Rolle onder de eerste van de appellations van de Côte vaudoise. Het gebied spreidt zich uit langs de oevers van het meer van Genève. De appellation bevat de gemeentes Mont-sur-Rolle, Rolle et d´Essertines-sur-Rolle,  alsmede een deel van het grondgebied van de gemeente Perroy.
De wijngaarden werden in de twaalfde eeuw ontgonnen door monniken afkomstig uit de Bourgogne. Zij plantten de beroemde druivensoort Chasselas, welke ons tot op de dag van vandaag nog steeds blij verrast. Blootgesteld aan talloze confiscaties, werden de wijngaarden van "Mont-le-Grand" door de bezetters uit Bern  (1536-1798) weer verenigd. Zij creëerden er de domeinen, welke we vandaag nog kennen met hun prachtige huizen die de charme van het dorp vormen.
Trapsgewijs oplopend tussen 400 en 600 meter hoogte, bestaan de hellingen van de Mont-sur-Rolle uit de grondsoort moraine (morene, gruiswal), welke grond de cru wijnen een zeer eigen karakter geeft. De wijngaarden van Mont-sur-Rolle op de beboste steile hellingen spiegelen zich in de wateren van het Meer van Genève met haar heilzame thermische invloeden. Gelegen op een basis van geërodeerde zandsteen, heeft het slib, aangespoeld rondom de oude gletsjer van de Rhône, het landschap als het ware verstijfd en daardoor voorbestemd voor de  wijngaarden, welke we vandaag kennen.


Foto's: ons bezoekje aan dit wijngebied - 23 juni 2010

Mont-sur-Rolle Blanc
Appellation d'Origine Contôlée La Côte
Vin de Regence S.A
Bahyse sur Cully, 1096 Cully

Gedronken: 22 juni 2010
Restaurant Bellevue Le Rocheray - Le Sentier

Schenktemperatuur: 7-9°C


Klik hier voor tekst op rugetiket


Wijngebieden Zwitserland  >>